Srećan svetski dan bez brushaltera. Sloboda grudima, ua žice, nema brushaltera – nema ni problema. A koliko vas će danas otići na preventivni godišnji pregled?

Svetski dan bez brushaltera se poslednjih deset godina obeležava 13. oktobra i ima za cilj ohrabrivanje žena da se odreknu nošenja grudnjaka u znak podzanja svesti o raku dojke, od kojeg godišnje u svetu oboli preko milion žena.

Događaj medicinske prirode prvi put je održan u Torontu, 19. oktobra 2011. godine, a za cilj je imao ohrabrivanje žena koje su  preživele rak dojke da razmisle o rekonstruktivnoj hirurgiji. Događaj je tada poneo naziv BRA:Breast Reconstruction Awareness Day. Prilagodio ga je anonimni pojedinac koji je ovaj dan zamislio kao način da ohrabri žene da uživaju bez grudnjaka i da se upoznaju sa simptomima raka dojke.

Ova bolest najčešće se otkriva napipavanjem takozvane kvržice: izrasline ili zadebljanja u predelu grudi. Nekada se može ispoljiti promenom oblika ili veličine grudi, kao i kroz promene na bradavicama.

Iako su u Srbiji žene koje obole od raka dojke najčešće starosti od 55 do 65 godina, ne zavaravajte se. Sve su češće priče u kojima je glavni akter devojka koja u dvadesetim godinama života dobila ovu dijagnozu.

No, Instagramu je ovaj datum poslužio kao feministički dan u kojem žene treba da oslobode grudi i zaborave na teške okove brushaltera. Ukoliko pokušate da proguglate ovaj datum, naučićete da je on, takođe, praznik za muškarce isto koliko i za žene, praznik za oči i živela sloboda. Razočaraću vas. Svetski dan bez brushaltera je mnogo više od toga.

Nije praznik za oči, jer podizanje svesti o raku ne može da bude praznik. Nije sloboda za grudi, već zdravlje. A nije ni pokušaj da zavolimo svoje telo onakvo kakvo ono jeste, već podsetnik da je za prevenciju smrtonosnih bolesti potrebno baš malo.

Preventivni godišnji pregledi

Svaka devojka u svoju godišnju rutinu treba da uvede godišnje preglede grudi. Osim toga, internet je prepun videa u kojima za svega par minuta možete da naučite da uradite samopregled. On će vam jednom mesečno oduzimati po nekoliko minuta, ali će vam davati sigurnost da je sa vašim grudima sve onako kako treba da bude.

Statistika je pokazala da se u Srbiji godišnje rak dojke dijagnostifikuje kod 4.500 žena, te spada u države sa srednjim rizikom od obolevanja. Međutim, kada je u pitanju smrtnost, nalazi se na drugom mestu u Evropi.

I možda ceo ovaj tekst može da se napiše u jednoj rečenici: Super je dan bez brushaltera, ali je još bolji dan u kojem smo zdrave. Zakažite svoj pregled, evo baš sada.

Piše: Dunja Marić

Foto: Unsplash

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.