Nastava na fakultetima koji se nalaze u sastavu Univerziteta u Beogradu izvodiće se po kombinovanom modelu nastave, odlučeno je na jučerašnoj sednici Senata Univerziteta. Ne treba zaboraviti činjenicu da po kombinovanom sistemu nastavu pohađaju đaci u osnovnim i srednjim školama. 

Rektorka Ivanka Popović rekla je da će se nastava za studente izvoditi u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog štaba i da će se nastava prilagođavati specifičnostima svakog fakulteta. 

„Svaki fakultet će odrediti udeo uživo i online nastave prema svojim specifičnostima. Preporuka je da udeo nastave uživo bude što veći, pre svega za brucoše, i u domenu praktičnog rada“ – rekla je Popović i dodala da će dekani na dnevnom nivou pratiti situaciju.

Pored toga, navela je da od Ministarstva prosvete nije stigla nikakva preporuka i instrukcija za nastavu u visokom obrazovanju i naglasila je da je odluka Senata Univerziteta neophodni okvir da bi fakulteti mogli da rade budući da se epidemiološka situacija menja iz dana u dan. 

„Ove godine je, ipak, malo drugačije jer je deo zaposlenih i studenata vakcinisan, ali situacija se usložnjava zbog novih sojeva i ne može se reći da su uslovi pogodni u potpunosti za klasičnu nastavu“, rekla je rektorka.

Emil Zoronjić, Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (SPUB) izjavio je da  je upućen apel svim dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu da razmotre održavanje što većeg broja časova vežbi i predavanja uživo jer su, kako kaže, studenti mnogo izgubili u prethodna tri semestra online nastave. 

“Smatramo da je vreme da se pređe na uživo nastavu u što većem broju časova i da bi moglo da se nađe rešenje za taj model nastave uz nošenje maski, fizičku distancu, manje grupe studenata u većim učionicama…“ – izjavio je Zornjić nakon sednice Senata. 

Piše: Lazar Smilić

Izvor: tanjug.rs nova.rs 

FOTO:

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.