Koncerti Džez za dž održavaće se svake subote od 13.00 časova na platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine. U slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Publika će od 4. do 25. septembra biti u prilici da se potpuno besplatno upozna sa savremenom srpskom džez scenom.

Džez za Dž – ciklus besplatnih koncerata započet je 2013. godine i predstavlja svojevrsnu najavu Beogradskog džez festivala koji se tradicionalno održava u oktobru. Ovogodišnji, 37. Beogradski džez festival, će biti održan od 26. do 31. okrobra. 

Deveti serijal besplatnih koncerata 4. septembra otvoriće Luka Malko Trio, sastav mladih muzičara koje predvodi gitarista Luka Malko, student Katedre za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu . On za Magazin Student kaže da je muzika koju izvode mešavina straight-ahead džeza i funk fusion-a, a trenutno rade i na autorskom programu. 

Na pitanje koliko je popularan džez danas, Luka Malko odgovara da popularnost džeza kod nas raste iz godine u godinu.

,,U 2021. imamo čak tri nova džez festivala samo u Beogradu (Bluz i Pivo džez festival, Telma džez fest, Džez in the Garden) pored Beogradskog džez festivala koji se održava već 35 godina. Ljudi su željni dobre, kvalitetne muzike i naša džez scena ima upravo to da im ponudi. Zaista je ohrabrujuće videti i raznovrsnu publiku, i mlade i stare na našim nastupima.”

Kako će izgledati program za 4. septembar? 

,,Za koncert ispred Doma omladine ćemo svirati džez standarde, a na budućim nastupima planiramo da predstavimo i naše autorske stvari. Imaćete priliku da nas slušate sada 4. septembra, ali očekujte nas i u Bluz i Pivu, Telmi, Strogom centru i drugim mestima. Mi očekujemo vas!”

Program Džez za dž se nastavlja 11. septembra i biće posvećen obeležavanju 30 godina od smrti Majlsa Dejvisa. Dejvis je ostao upisan u istoriji džeza kao jedan od najznačajnijih muzičara 20. veka. Tog dana nastupiće trio istaknutog trubača Novaka Mijovića, u kom nastupaju Branko Marković (kontrabas) i Milovan Paunović (klavir).

U subotu, 18. septembra održaće se tradicionalan nastup učenika džez odseka MŠ ,,Stanković”. Ove godine će se predstaviti trio pijanistkinje Minje Mijušković, uz podršku specijalnih gostiju: profesora Ivana Radivojevića (truba) i Aljoše Andrejevića (saksofon), takođe učenika MŠ ,,Stanković”.

Poslednjeg dana, 25. septembra iz Severne Makedonije stiže Sašo Popovski Trio koji će predstaviti prošlogodišnji album “Fallen Land”

Piše: Tijana Topalović 

Izvor: https://domomladine.org/

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.