Pitali smo HR: Kako se obući za razgovor za posao?

Kada vas na razgovor za posao pozove firma u kojoj želite da radite, cilj će vam biti da ostavite najbolji utisak. Pored pripreme za intervju, informisanja, bitno je i kako ćete se obući. Odelo ne čini čoveka, ali će ono ostaviti prvi utisak i poslati poruku u kontekstu neverbalnog komuniciranja.

Pre odlaska na intervju za posao treba se raspitati da li kompanije imaju dress code i kakva je delatnost kompanije za koju konkurišete. Ako konkurišete za posao bankara/ke onda se treba formalnije obući, ali ako idete na razgovor za posao u IT sektoru, odevanje treba biti neformalno. Dakle, kako se obući za razgovo na posao?

„Razgovor za posao treba sagledati kao performans. Neko je vaš CV prepoznao kao adekvatan za određenu poziciju i pozvao vas. Neko će kroz vaš stav i oblačenje shvatiti da li se uklapate u tu korporativnu kulturu“, kaže HR Silver Bell Group, Aleksandra Andonovski.

Prema sadašnjim normama, muškarcima se preporučuje da ukoliko odlaze u firmu gde se neguje formalniji stil, budu odeveni u pantalone, košulju i sako, sa eventualnim dodavanjem kravate. Ne treba pribegavati jarkim bojama. Najbolje je da boje garderobe, na primer pantalona, budu u domenu crno-sivo-teget, a košulja bela ili plava. U slučaju obuće preporučljivo je birati cipele, pre nego patike. Dobro je da obuća bude zatvorena i kod muškaraca i kod žena.

Prema savetima stručnjaka ne treba birati braon boju jer će ona izgledati monotono. Plava boja se vodi kao najsigurnija, jer daje utisak samopouzdanja. Crna simbolizuje liderstvo, siva da logično razmišljate, a bela urednost i organizovanost, ali ne preterujte u jednobojnom odevanju! Boja koju treba izbegavati je narandžasta. Nju treba ostaviti za šetnju pored plaže. Isto važi i za žutu i ljubičastu. Crvena simbolizuje agresivnost, jaku energiju i nju treba birati samo kada konkurišete za neke visoke pozicije.

Opšta pravila koja važe tiču se i žena. U slučaju izbora ženske garderobe treba izbegavati suknje iznad kolena, cipele sa visokim potpeticama, dekolte i providnu garderobu. Preporučuje se da štikla bude 5-10 cm, suknja do kolena, jednostavna bluza ili košulja, a umesto suknje u redu je izabrati svedenije pantalone.

„Meni je upitnik formiran tako da je prvo pitanje vezano za deo oko oblačenja. Da li je neko prikladno odeven, uredan, od toga počinjemo. Oblačenje nije zauzelo poslednje mesto. Zato je bitan prvi utisak. Dokazivanje počinje i kada se upoznaješ i družiš na fakultetu i isto tako i na razgovoru za posao. Sve počinje od prvog utiska”, rekla je Andonovski.

Sa nakitom ne treba preterivati, kao ni sa šminkom. Sve treba biti diskretno kako ne bi odvlačilo pažnju.

Kada god je moguće treba izbegavati teksas. Takođe, treba birati udobnu garderobu u kojoj se osećate prijatno. Vaša firzura treba biti uredna, kao i brada kod muškaraca.

Ručni sat je u redu jer će vas predstaviti kao osobu koja misli na vreme, ali na sat ne treba gledati za vreme razgovora.

Piše: Nedeljko Tišanović

Foto izvor: Pexels

Izvori:
infostud.com
najstudent.com
wannabemagazine.com
menshelth.rs
cvradionica.com

HR kažu – ovo su osobine koje se traže!

Leave a Reply

Your email address will not be published.