HR kažu- Ovo su osobine koje se traže!

Panel diskusija Proaktivno o praksi, održana 10. jula preko Zoom platforme, donela je zanimljive zaključke vezano za osobine koje poslodavci traže.

Prikazani su kriterijumi selekcije kandidata za praksu iz ugla poslodavaca i studenata:

°Kao najvažniji kriterijumi kod poslodavca navedeni su motivacija, lične osobine, meke veštine i uklapanje.

°Studenti su navodili kao najznačajnije kriterijume iskustvo, profesionalna znanja, znanje stranih jezika i uklapanje

Prosek ocena i dužina studiranja su najmanje značajni kriterijumi kod poslodavaca, kako navodi ovo istraživanje.

Vidi se veliki jaz između zahteva poslodavaca i onoga što studenti misle da bi trebalo da poseduju. A najveća razlika je u značaju motivacije koja je važna kod 93.5% poslodavaca a studenti joj pridaju značaj od svega 31%.

Lične osobine i kakvi ste u kolektivu je veoma važno, čak 88% poslodavaca tome daje prednost. Tako da je poželjno da se to uvek navede u CV-u. Dok studenti misle da je iskustvo najvažnije prilikom odabira kandidata, istraživanje pokazuje da je više od toga bitno kako ćete se uklopiti u kolektiv i kakve odnose imate sa kolegama.

Takođe poslodavci pridaju značaj tzv. mekim veštinama, gde su najvažnije komunikacione veštine i uspešnost u prilagođavanju timovima u koje dolazite.

U okviru diskusije studentima je savetovano da upoznaju poslodavca i firmu koja im nudi praksu, da pokažu inicijativu, kreativnost i ideje.

Poruka koju su poslodavci poslali jeste da su motivacija i lične osobine najvažnije prilikom odabira studenata i dodaju − Ne biramo samo kandidate za praksu, već biramo saradnike i potencijalne kolege.

Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu sproveo je ovo istraživanje o praksama za studente u kome je učestvovalo 100 poslodavaca i 400 studenata.

Piše: Zorka Mijajlović

Izvor: Youtube kanal Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu, Panel diskusija „Proaktivno o praksi“ : https://www.youtube.com/watch?v=7Jbk8I27TBk

Leave a Reply

Your email address will not be published.