Zavisnost od društvenih mreža – “Društvena dilema”

Netfliksov dokumentarac The social dilemma kroz zanimljive sagovornike i scene dočarao je problem društvenih mreža. Simpatične animacije pokazale su opasnosti koje poznate aplikacije, pa i same kompanije kriju.  Reč je o novom Netfliksovom ostvarenju koje je uzdrmalo čitav američki region, a nadamo se da će i Evropljanima ,,otvoriti oči” o tome koliko su pametni telefoni sve opasniji po ljude.


Kroz čitav film “Društvena dilema” provlači se tema koliko su Facebook, Instagram, Twitter i slične društvene mreže zapravo štetne po čitavu naciju. Takođe, glavni sagovornici u filmu jesu bivši radnici istih takozvanih kompanija. Upravo njihovi kreatori nam i otkrivaju koliko slepo verujemo svim trendovima koje nam algoritmi instaliranih aplikacija nameću.

Sigurno ste se nekada zapitali kako je moguće da društvene mreže nude reklame proizvoda o kojima ste baš juče pričali prijateljima? Upravo takvi slučajevi stvorili su na početku bezbroj teorija zavera. Jedna od njih je čak akcenat stavlila na to kako nas zapravo Facebook prisluškuje.

Iako platforma kao što je Facebook još uvek nije razvila način na koji će nas prisluškivati, ili mi bar mislimo da nije, ipak stojimo iza toga da je sasvim uspešno uvežbala predvidivost na svojim korisnicima. Na svaku platformu ovog tipa treba gledati kao na veliko nelegalno tržište što u dokumentarcu i navode kao primer. Tržište na kome se kompanije takmiče koja će bolje opsednuti ljudski mozak i stvoriti veću zavisnost. Zapravo, ovaj film prikazuje posledice prekomernog korišćenja interneta i na pravi način baca svetlost na porodice i sasvim obične ljude koji prolaze kroz zavisnost.

Kao što je i bilo očekivano, film je naišao na mnogobrojne kritike i nejasnoće. Recimo, ako je već sniman u doba pandemije, zašto određeni glumci i sagovornici na skupovima ne nose maske? To su već  pitanja za režisere.

Takođe, još jedna zanimljivost u vezi ovog filma je ta što će vas režiser na prelazu iz priče u priču, uz pomoć dramatične muzike, staviti u rebus sa citatima poznatih naučnika. Ova pojava još jednom potvrđuje da The social dilemma spada u vrstu filmskog dokumentarca.

Slobodno se može reći da film nikoga neće ostaviti ravnodušnim i da sa sobom nosi veliku poruku svim uzrastima. Danas je prosto nezamislivo doći do informacija uz pomoć nekog drugog izvora, a da to nisu društvene mreže. I koliko god nekada želeli da deaktiviramo sve svoje naloge, ipak dolazimo u iskušenje da ćemo izgubiti korak sa okolinom i ostavljamo ih ,,u životu”.

Student vam toplo preporučuje da ponekad ipak ostavite telefone kod kuće, izađete u svet i obratite pažnju na stvarnost. Verujemo da ćete se mnogo lepše provesti bez malih zujalica, nego sa prepunom Instagram pričom.

Piše: Katarina Petrak

Foto izvor: Google

Magazin Student rubrika Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.