Umetnost od sada i na maskama

Među mnogobrojnim umetničkim maskama nalaze se i one sa motivima dela Ivana Meštrovića – lik Miloša Obilića iz 1908. godine, Save Šumanovića – Most i grad iz 1921. godine, Razglednica D. Andrića Ljubomiru Miciću iz 1918. godine, ali i one sa različitim detaljima stvaralaštva Albrehta Direra, Mihaila S. Petrova, Piera Mondrijana, Aleksandra Deroka i mnogih drugih.

Zainteresovani ljubitelji umetnosti perive maske po ceni od 300 dinara mogu kupiti u muzejskoj suvenirnici izložbenog prostora muzeja koja je otvorena tokom radnog vremena – utorak, sreda, petak, nedelja, od 10 do 18 časova, a četvrtkom i subotom od 12 do 20 sati. Kupovina ulaznica i obilazak muzeja u ovom slučaju nisu obavezni, a ponedeljkom je muzej zatvoren za sve posetioce.

Narodni muzej u Beogradu tokom vanrednog stanja bio je zatvoren za posetioce. Iako je od 23. aprila ponovo počeo sa radom samo sa skraćenim radnim vremenom, verovatno je, kao i ostale kulturne ustanove, zabeležio pad prihoda. Međutim, zahvaljujući kreativnom i preduzetničkom duhu zaposlenih, Narodni muzej predstavio je kolekciju zaštitinih maski sa motivima umetničkih dela koja su čuvaju u prostorijama ove ustanove.

Piše: Iva Jevtić

FOTO: FB @Narodni muzej

Leave a Reply

Your email address will not be published.