Pandemija uticala na stav mladih, sada još više žele da odu iz Srbije!

Rezultati istraživanja „Život mladih u Srbiji: Uticaj COVID-19 pandemije“, čiju je izradu i objavljivanje podržala Misija OEBS-a, objavljeni su na zvaničnom sajtu Krovne organizacije mladih Srbije. 

U istraživanjima o uticaju pandemije našao se i podatak da je pandemija uticala na stav mladih kada je reč o napuštanju Srbije. Njih gotovo 42% odgovorilo je da sada žele još više da odu iz države. A na pitanje šta mladi misle kako je pandemija uticala na druge mlade u pogledu stavova i planova o iseljenju, njih 73,8% odgovorilo je da mladi još više žele da napuste našu državu.

S druge strane, podaci su pokazali i da je veliki  procenat omladine poštovao mere ograničenja kretanja i okupljanja u toku vanrednog stanja. Izuzetno mali procenat ispitanika nije uzimao u obzir pravila fizičkog distanciranja.

U rezultatima istraživanja između ostalog su se pored gore navedenog našli i podaci:

  • Najveći procenat mladih strahovao je da se ne zarazi, da ne ugrozi svoju porodicu, njih čak 71,7%. Dok je upola manji procenat ispitanika osećao strah od sopstvenog zaražavanja. A još manji procenat se pribojavao odlaska u bolnicu ili smrti;
  • Zabrinutost za porodicu i prijatelje, neizvesnost, nemoć, ali i anksioznost su osećanja koja su dominirala kod mladih tokom vanrednog stanja;
  • Istraživanja su pokalazala i da 24, 9% mladih ni jednog trenutka nije osetilo optimizam u pogledu budućnosti. Ali da je i veliki procenat njih bio spreman da se vrati u normalno stanje i redovnim aktivnostima.

Veliki procenat mladih, 43,9% i za vreme vanrednog stanja radilo je na svojim radnim mestima, dok je neznatno manji procenat omladine poslovne obaveze obavljao od kuće. U malom procentu zabeleženi su oni koji su imali kombinovan vid rada.

Opširnije informacije kao i detalje samog istraživanja možete pronaći na zvaničnom sajtu KOMS-a.

Magazin „Student“ čestita KOMS-u na uspešno obavljenom istraživanju, a mladima savetuje da ostanu pozitivni, ali pozitivni u razmišljanju, stavu i širenju dobre energije.

Piše: Miljana Pantelić

Izvor: https://koms.rs/2020/12/02/

Foto izvor: Unsplash.com

Više informacija o odlasku mladih čitajte na polovina-mladih-zeli-da-napusti-srbiju

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.