Polovina mladih želi da napusti Srbiju, tri četvrtine mladih kažu da ne postoji političar kome mogu da veruju

Mladi su svesni da politička knjižica vredi više od bilo koje diplome. Iz tog razloga čak 53 odsto mladih planira da se iseli iz Srbije u potrazi za boljim životom i većom šansom za zaposlenjem, piše u ovogodišnjem Alternativnom izveštaju za mlade KOMS-a. Zapadne zemlje su one ka kojima se najviše teži.

Poražavajuća činjenica jeste da Republika Srbija za mlade izdvaja budžet od svega 0,09 odsto.

Stav mladih o obrazovanju — dominantan stav jeste da je sistem visokog obrazovanja diskreditovan lažnim diplomama. Smatraju da se njihovo znanje više ceni van Srbije.

Položaj mladih na tržištu rada je primaran problem. Analiza i statistika govore da više od tri četvrtine mladih ne zarađuje. Dobra vest jeste da se ovaj broj iz godine u godinu smanjuje, međutim on i dalje nije na zavidnom nivou. Mesečna zarada zaposlenih mladih kod 12,2 procenata iznosi od 30.367 do 50.000rsd.

Na pitanje kolika je to plata dovoljna za pristojan život, većinski broj (34 odsto) odgovara da je to plata između 65-80 000rsd. Mladi iz regiona gde se lakše dolazi do posla (33,4 odsto) smatraju da je potrebna veća zarada koja iznosi između 80 i 100.000rsd.

Čak 94,6 odsto mladih je probalo ili konzumira alkohol. Polovina mladih probala je marihuanu, dok svaki osmi konzumira LSD, kokain ili sedative.

Trend sve manjeg poverenja u EU među mladima se i dalje primećuje. Trećina ispitanika smatra da Srbija treba da se oslanja na Rusiju, dok 21 odsto smatra da oslonac mora biti na Evropskoj Uniji.

Na pitanje da li mladi glasaju na izborima, 54 odsto je reklo da redovno glasa, što je za 15 procenata veći broj u odnosu na prošlogodišnji rezultat i za 22 posto više od rezultata iz 2018. godine.

Pored velikog broja glasača čak 76 odsto mladih kažu da ne postoji političar kome mogu da veruju.

Ove godine mladi su se okrenuli letovanju u Srbiji, u okviru ankete su ih pitali da li je to usled pandemije i koliko često putuju van granica. Najveći broj njih (37%) je reklo da van granica države putuje jednom godišnje.

Priliku da otputuje više puta godišnje ima trećina ispitanika, 26 odsto napusti granice Srbije jednom u nekoliko godina, dok čak 8 procenata ispitanih mladih nikada nije putovalo van Srbije.

Piše: Sara Majstorović

Leave a Reply

Your email address will not be published.