Zašto je 14. april Svetski dan kvantne fizike?

Danas se obeležava Svetski dan kvantne fizike sa ciljem promocije i podsećanja na njeno revolucionarno otkriće, njen uticaj na savremeno shvatanje materije, kao i na uticaj oblasti kvanta u razvoju savremenih tehnologija.

Zašto 14. april?

Možda se pitate zašto baš 14. april kada se ništa tako revolucionalno u oblasti kvantne fizike nije desilo baš tog dana (makar ne do sada). Imamo za vas pravi štreberski, ali i originalni odgovor koji sasvim liči na ideju do koje bi došao nekakav Šeldon Kuper i njegovi prijatelji iz serije Štreberi. Datum 14. 4. zapravo predstavlja referencu na Plankovu konstantu, tj. na 4.14, kao zaokružen broj Plankove konstante: 4,1356677×10−15 eV ⋅ s = 0.000000000 0000041356677 elektronvolt sekunde. Ovaj broj je proizvod energije i vremena, tj. osnovna konstanta koja upravlja kvantnom fizikom.

Svetski dan kvantne fizike

Svetski dan kvantne fizike je inicijativa kvantnih naučnika širom sveta, a pokrenuta je 14. aprila 2021. kao odbrojavanje do prve globalne proslave 14. aprila 2022. godine. Cilj ove inicijative kvantnih naučnika je, osim inspirisanja kvantnih mehaničara i podrške u daljem radu, takođe i upoznavanje javnosti sa kvantnom fizikom.

Pre svega, namera je da se i šira javnost, kao i mladi istraživači, bolje upoznaju sa time kako nam jezik kvantne fizike pomaže da razumemo prirodu na tom fundamentalnijem nivou kvanta, sa značajem i ulogom kvantne fizike u razvijanju tehnologije koja je za današnju svakodnevicu ključna, kao i sa time kako proučavanjem kvantne fizike možemo doći do budućih naučnih i tehnoloških otkrića, ali i da razmotrimo njihov potencijalni uticaj na druge aspekte naših života.

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Izvor: worldquantumday.org

Foto: worldquantumday.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.