Studentska poliklinika: Evo ko i gde može da se vakciniše protiv HPV-a

Studentske poliklinike širom Srbije će u narednom periodu vršiti besplatnu vakcinaciju protiv HPV-a za studente do 26. godine, uz overenu zdravstvenu knjižicu.

Studentska poliklinika Beograd, u saglasnosti sa preporukama Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, organizuje vakcinaciju studenata starosti do 26. godine.

Gde se obavlja vakcinacija?

Vakcinacija će se sprovesti u prostorijama Zavoda, u Krunskoj 57, uz overenu zdravstvenu knjižicu. Država je nabavila dovoljno vakcina za imunizaciju 2000 studenata, a planirano je da vakcinacija traje do septembra ove godine.

Pored studentske poliklinike u Beogradu, biće organizovana i vakcinacija studenata u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Vakcina je većinski delotvorna i ako se primi nakon stupanja u seksualne odnose, pošto se intimnim putem ne prenose sve vrste HPV-a odjednom, već samo pojedini, čime vakcina stvara imunološki odgovor na vrste koje nisu već u organizmu.

Šta je HPV?

HPV je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti. Veliki broj muškaraca i žena se zarazi u nekom trenutku svog života, a infekcija se najčešće prenosi polnim putem, pogotovo kod mladih osoba.

Humani papiloma virus (HPV) predstavlja grupu virusa koji inficiraju kožu ili sluzokožu i najčešće se pojavljuju u ustima, ždrelu ili u grliću materice.

HPV uzrokuje pojavu izraslina koje mogu da se razviju u prekancerogene lezije. U ovoj fazi, infekcija može da bude bez simptoma. Ako se lezije ne primete na vreme, mogu se pretvoriti u rak grlića materice, ili rak penisa.

Važnost vakcinacije

Preventivne metode i rano otkrivanje izraslina su najefikasniji način borbe protiv ove bolesti. Lekari preporučuju prvenstveno vakcinaciju, onda HPV test, koji određuje tip virusa, kao i PAPA test, koji određuje da li izrasline mogu prerasti u rak, uz redovne ginekološke preglede grlića materice.

Za više informacije o HPV-u pogledati link.

Piše: Luka Đoković

FOTO: Unsplash

Izvori: Studentska poliklinka | Batut | Institut za javno zdravlje | Moj Novi Sad

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.