Simona Kanjevac: ,,Prisutnost ženskog delovanja je sve manje inkluzivna kategorija”

Panel diskusija o ženskom preduzetništvu u muzičkoj industriji biće održana 22. marta u Jugoslovenskoj kinoteci od 11h. Ona je deo programa ovogodišnje Kontakt konferencije, a mi smo tim povodom razgovarali sa moderatorkom sesije Simonom Kanjevac.

Simona je osnivač i direktor organizacije Urban Muse – Live Scenes! i godišnjeg Urban Muse Festivala, a od 2023. godine i projekta Urban Muse Edu. Ima bogato iskustvo u produciranju živih muzičkih događaja, artist menadžmentu, novinarstvu, koncertnoj fotografiji, dizajnu, PR-u i marketingu u muzičkoj industriji, kao i koordiniranju kompleksnih događaja.

Njena sesija se bavi važnošću ženskog liderstva i preduzetništva u muzičkoj industriji, naglašavajući kako projekti poput „Rok kampa za devojčice“ ne samo da promovišu inkluziju i raznolikost, već i igraju ključnu ulogu u razvoju budućih generacija žena u muzici. 

,,Zahvaljujući tome što učimo, slušamo, što se okupljamo i progovaramo, razvijamo svest o različitim perspektivama, u nadi da ćemo jednog dana, pre ili kasnije biti spremni da kao društvo adekvatno delujemo”, kaže Simona. 

Stereotipi koji se vezuju za žene u muzičkoj industriji variraju od konteksta, vremena, kulture i mnogih drugih faktora. Zbog toga su projekti ovakvog karaktera, i način njihove realizacije, od velikog značaja.

,,Ako je projekat obrazovnog karaktera, nužno je razumevanje različitosti, pedagoški pristup, stvaranje poverenja i ohrabrivanje učesnica u fazama kada gube veru u sebe ili nailaze na poteškoće”

Rezultate uspešno realizovanih  projekata predstaviće učesnice panel diskusije, a one su Iva Lorens (kantautorka, RS), Jelena Božić (Kulturanova, Takt Fest, RS), Katarina Mitić Minić (Femix, RS) i Svetlana Ceca Đolović (radioAparat, RS).

,,Mislim da su učesnice panela sa kojima ću razgovarati, s razlogom odabrane. Njihove priče, iskustva, znanja i volja da nastave sa pružanjem prilika i deljenjem praktičnih saveta jeste ono što će tih sat vremena učiniti posebno važnim za sve posetioce”, zaključuje Simona Kanjevac. 

Kontakt konferencija je vodeća platforma za jačanje kulturne infrastrukture regiona i centralno mesto za profesionalce u muzičkoj industriji. Vođena od strane veterana muzičke scene, Kontakt konferencija predstavlja jedinstveni skup u Beogradu, koji obuhvata panel diskusije, radionice, izložbe i koncerte i predstavlja srž nezavisne muzičke scene na Balkanu.

Piše: Mina Đukić

Foto: privatna arhiva

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.