KOMS: Nema pluralizma u izborima za studentske predstavnike, njihova legitimnost upitna

U saopštenju Krovne organizacije mladih Srbije, ističe se da na izborima za studentske parlamente pluralizam ne postoji, kao i upitna legitimnost samih izabranih studentskih predstavnika.

Krovna organizacija mladih Srbije sprovela je, uoči nadolazećih izbora za studentske parlamente, istraživanje o studentskom organizovanju i učešću studenat i studentkinja a na izborima za studentski parlament na fakultetima širom Srbije. Teme istraživanja bile su procenat izlaznosti, demokratičnost i pluralizam u prethodnom izbornom ciklusu.

Kako se navodi u saopštenju KOMS-a, zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja koji se tiču navedenih tema poslati su svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji, od čega je 70% odgovorilo u zakonskom roku. Iz dobijenih podataka KOMS je došao do sledeće statistike:

  • Prosečna izlaznost na izborima za studentske parlamente iznosila je 13,99%, od čega je najmanja izlaznost zabeležena na Univerzitetu u Beogradu(7,72%)
  • 58% od ukupnog broja fakulteta ima registrovanu samo jednu studentsku organizaciju, a prosečan broj organizacija koje podnose liste za kandidaturu iznosi 1
  • Na 72% fakulteta nije učestovala nijedna neformalna grupa, a na16,9% fakulteta na izborima nije učestvovala nijedna organizacija niti neformalna grupa

Kao glavni uzrok ovim podacima KOMS navodi „neadekvatnost propisanih rešenja u Zakonu o studentskom organizovanju.“

Zaključuje se da nema pluralizma na većini fakulteta, te studenti kao opciju imaju samo jednu studentsku organizaciju ili neformalnu grupu. Ironično, za kandidaturu neformalne grupe potrebni su potpisi 10% ukupnog broja studenata, što je neretko broj koji prevazilazi samu izlaznost na izborima.

Dalje se navodi: „Iako postoje zakonski mehanizmi da studenti učestvuju u odlučivanju, na osnovu gore navedenih podataka, možemo da zaključimo da su reprezentativnost studenata i legitimitet odluka njihovih predstavnika veoma upitni.“

Sa ciljem unapređenja studentske participacije, demokratičnosti i legitimiteta studentskih izbora, Krovna organizacija mladih Srbije kreirala je priručnik „Koraci ka aktivnoj studentskoj zajednici“, u kome pruža argumente i korake zašto je važno da se studenti udružuju ili priključuju već postojećim studentskim organizacijama, informišu o njihovom radu ali i da glasaju na izborima za studentski parlament u okviru svoje visokoškolske ustanove.

Za kraj, KOMS poručuje da će vršiti monitoring studentskih izbora početkom aprila.

Piše: Stefan Šajkarević Šeki

STUDENTI

KOMS

Leave a Reply

Your email address will not be published.