Preminuo istaknuti srpski biolog – akademik prof dr. Vladimir Stevanović

Prof. dr Vladimir Stevanović, član Srpske akademije nauka i umetnosti i redovni profesor na Biološkom fakultetu na Univerzitetu u Beogradu preminuo je juče, 19. marta 2024. godine, u svojoj 77. godini života.

Profesor doktor Vladimir Stevanović je bio jedan od naših najistaknutijih biologa, botaničara, i stručnjaka u oblastima ekologije i biogeografije. Polje koje je otvorilo i razvilo njegovu ljubav prema biologiji bila je ornitologija, a u kasnijoj karijeri se najviše posvetio biogeografiji.

Pronašao je i opisao 10 novih vrsta balkanske flore, a objavio je oko 150 stručnih radova, od kojih je jedan monografija Biodiverzitet Jugoslavije sa pregledom tipa od međunarodnog značaja, zajedno sa direktorom Prirodnjačkog muzeja, Vojislavom Vasićem, kao koautorom.

Sebe je opisivao kao nekoga ko nije „rigidni zastupnik zaštite prirode već pristalica umerenosti i održivosti”.

Kako je navedeno u saopštenju SANU:

„Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju srpske i svetske nauke, a svojom stručnošću i zalaganjem mnogo je doprinosio radu Akademije. Njegov odlazak veliki je gubitak za sveukupno društvo i naučnu zajednicu“.

Prof. Dr. Vladimir Stevanović ostaće zauvek zapamćen po izuzetnom entuzijazmu i temeljnom istraživačkom radu, po ljubavi i poštovanju prema prirodi i borbi za njenu popularizaciju i zaštitu, po posvećenosti, kao i po izrazitom daru za prenošenje svog ogromnog znanja i iskustva generacijama koje je iznova podučavao i inspirisao.

Piše: Petra Vidaković Cvetković
Izvori:
SANU jevremovac.bio.bg.ac.rs VREME Danas

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/sanu-preminuo-biolog-vladimir-stefanovic/

Leave a Reply

Your email address will not be published.