Vogue Adria magazin stigao u Srbiju

Prvi štampani primerak Vogue Adria izdanja na kioscima srećemo od 12. marta. Ovenčano naslovom „Nova zora”, prvo izdanje našeg regionalnog Voga više nije rezervisano samo za čitanje u e-formatu. Obaveštavamo kolekcionare i zaljubljenike u modu da mogu da se obraduju lepim vestima!

Vogue Adrija

Počeci magazina Vogue sežu do 1892. godine, kada je ovaj časopis bio njujorški nedeljni list. Od 12. marta 2024. godine, izdanje za region Balkana Vogue Adria nalazi se i na našim kioscima.

Naslovnicu prvog izdanja, koje je ponelo ime „Nova zora”, krasi čuvena srpska manekenka Nataša Vojnović. Komad dizajniranom za nju, specijalno za ovu priliku, izradio je kreatora Albera Elbaza. Autor fotografija je Filip Koludrović, kreativni direktor Vogue Adria izdanja.

„Nova zora” – (bez) granica?

Vogue Adria lansiran je u duhu povezivanja regiona osvajanjem novih modnih, društvenih i kulturnih horizonata.

Kako navodi urednik Milan Dačić, „regionu je potrebno sveže povezivanje, a svetu novo upoznavanje sa regionom. Globalno povezan ali ukorenjen u lokalnom, Vogue Adria predstavlja lokalne talente, osnažuje regionalne zajednice, međusobno povezuje, ali predstavlja i daleko široj zajednici sve one na koje smo ponosni”.

Shodno tome, tema prvog broja je koncept granice i svih odnosa koji se njima uspostavljaju u domenu fizičkog, ali i apstraktnog, socijalnog, kulturnog i umetničkog – tema koju evocira i samo ime prvog štampanog regionalnog izdanja – „Nova zora”.

Crveni tepih i otvaranje

Ovaj dugo čekani događaj obeležen je gala večerom 9. marta u Hali I Beogradskog sajma. Veče je koncipirano tako da se istakne kulturno nasleđe svih zemalja regiona – u pogledu svih izbora, počev od gastronomskih, do muzičkih, filmskih, i svih drugih.

Gala je otvorena video-projekcijom na stropu kupole, gde su prikazane scene iz svakodnevnog života, kao i odlučujući i upečatljivi istorijski video-zapisi iz regiona, poput paljenja baklje na Univerzijadi. Zatim su prikazane narodne nošnje, i na kraju savremeni period u zemljama regiona. Posle filma usledili su muzički nastupi najvećih muzičara i muzičkih sastava iz regiona, recitovanje Radeta Šerbedžije i još mnogo toga, što možete pogledati ovde.

Događaj su posetile sve poznate ličnosti iz regiona. Među njima su Ruška Bergman, Jelisaveta Seka Sablić, Konstrakta, Teja Dora, Sara Jo, Milan Marić, Zoran Zarubica i Luka Racić, ali i druge svetski poznate ličnosti, kao Mauro Masaroto, Nolan Džerard Fank i mnogi drugi.

Kako je i izdavač Nenad Janjatović saopštio u svom govoru, ovaj kulturni događaj predstavlja novo poglavlje u saradnji zemalja i naroda regiona na sasvim novom frontu. „Večeras je nova zora, novo poglavlje za naše krajeve.  Moja jedina želja je da sve ono lijepo što nudimo nađe put do svijeta i vrati nas na kartu gdje zaslužujemo biti.”

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Izvori: Journal.rsVogue AdriaVogue Adria

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.