Eko straža poručuje: „Zavrni rukave” i očisti svoju zemlju!

Eko straža sprovodi nacionalnu kampanju čišćenja Srbije pod nazivom Zavrni rukave. Građani mogu učestovati kao vođe lokacija ili volonteri 24. marta od 12 do 14 časova. 

„Ako još uvek nisi zavrnuo rukave, sada je pravo vreme da to uradiš”, samo je jedan od slogana koji nam šalje ekološki pokret Eko straža. 

Šta je Zavrni rukave?

Zavrni rukave je jedanaesta po redu nacionalna kampanja čišćenja Srbije. Organizator događaja je Eko straža, koja ovu kampanju sprovodi nekoliko puta godišnje po ugledu na Lets do it Estonia 2008 i Lets clean Slovenia 2012. Estonci i Slovenci probudili su svoju ekološku svest na jedan dan i pomogli čišćenju svoje zemlje, ali se nisu na tome zaustavili. 

Cilj kampanje

Važan deo kampanje je buđenje ekološke svesti građana da učestvuju u očuvanju životne sredine i osveste probleme neregulisanih deponija, smeća u prirodi, ali i da pokrenu institucionalne promene. Cilj je i da se što više organizacija, grupa građana i pojedinaca, sa različitih lokacija uključi u čišćenje zemlje. Na najvećoj kampanji koja je održana dosad, učestvovalo je 5.500 ljudi na 60 različitih lokacija, u 70 gradova i sela. Svaka naredna akcija teži da bude što uspešnija. 

Kako se možeš pridružiti?

Kampanja će se sprovoditi 24. marta od 12 do 14 časova, a lokacije se mogu prijaviti do 19. marta na teritoriji Beograda, Vojvodine, istočne i južne Srbije, Šumadije i zapadne Srbije, kao i na Kosovu i Metohiji. Prijavljene lokacije vidljive su na sajtu kampanje. 

Može se učestvovati na dva načina – kao volonter ili kao vođa lokacije. Za učesnike volontere nije potrebna posebna prijava. 

Vođa lokacije treba da popuni formular za prijavu na sajtu organizatora akcije Zavrni rukave. Takođe, dužan je da do 19. marta pronađe javnu površinu na kojoj će se kampanja sprovesti i da obezbedi sigurnu sredinu za rad, bez opasnog otpada. U slučaju odustajanja, prijavljena lokacija može se otkazati najkasnije 5 dana pre dana akcije. Na dan održavanja kampanje, dužnost vođe je da sačeka volontere, organizuje ekipe, fotografiše teren pre i posle akcije, pripremi džakove i rukavice, obavesti nadležno JKP gde će ostaviti smeće i dodeli poklone koje obezbedi Eko straža. 

Poruka ostaje ista: bilo kao vođa lokacije ili volonter, zavrni rukave i pomozi prirodi, jer joj je to potrebno!

Piše: Aleksandra Jovanović 

Izvor: https://zavrnirukave.rs/

Foto: https://unsplash.com/photos/blue-plastic-bottle-on-green-grass-field-K6EhmBlLIk8

Leave a Reply

Your email address will not be published.