Čipovi za ljudski mozak ugrađuju se već 20 godina: Ko su konkurenti Ilon Maska?

Ilon Mask i njegova kompanija Neuralink, ugradili su čip u ljudski mozak 28. januara 2024. godine. Vest da je ovo prva uspešna implantacija čipa u čoveka izazvala je veliku medijsku pažnju. Ubrzo nakon toga, oglasile su se konkurentske kompanije, informišući javnost da „Telepathy“ čip Neuralink kompanije ne samo da nije prvi uspeh BCI tehnologije, nego da postoje i sofisticiraniji, a stariji modeli čipova za mozak.

Šta je BCI i ko ga je prvi ugradio?

BCI uređaji (eng. brain-computer interface devices) su hirurški implantovani uređaji za interfejs između mozga i računara.

Neuralink ne samo da nije prva kompanija koja je ugradila čip u ljudski mozak, nego se BCI uređaji implantuju u ljudske mozgove već dvadesetak godina, još od pionirske operacije na Rod Ajlendu 2004. godine na Metjuu Nejglu, koji je bolovao od paralize. Od tada se pojavilo više kompanija sa sve elegantnijim BCI uređajima, potencijalno naprednijim od „Telepathy“ čipa Neuralink kompanije.

Ilon Mask i Neuralink

Najbogatiji čovek na Zemlji, Ilon Mask, objavio je tvit u kome je saopštio da je prvi čovek (dobrovoljac) primio čip od Neuralink kompanije 28. januara, da se dobro oporavlja, kao i da su prvi rezultati pokazali obećavajuću detekciju neuronskih signala. Naime, Mask je od Američke administracije za hranu i lekove (FDA) još u maju dobio dozvolu za testiranje čipova na ljudima.

Kako Mask na društvenoj mreži X navodi, njegov čip „omogućava kontrolu Vašeg telefona ili računara, a preko njih i skoro svih uređaja, samo razmišljanjem“. Još 2019. kada je Mask bio upitan kako vidi razvoj kompanije Neuralink, entuzijastično je govorio o mogućnostima koje nude čipovi za mozak, i to pre svega prevencije autizma, šizofrenije i demencije: „Mislim da će Neuralink rešiti mnogo bolesti povezanih sa moždanim poremećajima“.

„Telepathy“

Mask navodi da je cilj čipa da poveže ljudske mozgove sa računarima, te da se na taj način omogućava napredak u rešavanju složenih neuroloških stanja. Takođe je objavio da će „Telepathy“ (čip), prvi proizvod Neuralink kompanije, svojim vlasnicima pružiti nove mogućnosti, a da će najveću prednost u korišćenju imati upravo osobe bez udova. Kompanija Neuralink je još u septembru 2023. najavila ispitivanje bezbednosti ovog implanta, kako bi se osobama sa paralizom pružila veća samostalnost.

Konkurencija

Glavna konkurencija kompanije Neuralink su Blackrock Neurotech, BrainGateSynchron. Ispostavlja se da su implantacije ovih kompanija bile uspešne, a korisnika njihovih BCI uređaja je mnogo više od korisnika Neuralink uređaja.

BrainGate je bio pionir BCI tehnologije za ljudsku upotrebu 2004. godine, nadovezujući se na istraživanje započeto na Univerzitetu  „Braun“ 1990-ih. Trenutni uređaj je obično „veličine aspirina za bebe“, a proizvodi ga Blackrock.

Danas, većina ljudi kojima je BCI implantovan, ima Blackrock uređaj. Procenjuje se da manje od 50 osoba širom sveta poseduje BCI implante, i da su od toga 40 Blackrock proizvodi. Za sada, svi BCI uređaji su namenjeni osobama sa paralizom, tako da mislima kontrolišu uređaje i pristup internetu. Nekolicina sa Blackrock implantatima može koristiti svoj BCI za vožnju automobila, dok su drugi vratili osećaj dodira.

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Izvori: Scientific American | BBC | Business Insider | Business Insider

Foto: Pixabay

NAUKA

Leave a Reply

Your email address will not be published.