Student prava na slobodi: Dimitrije Radovanović otkriva kako su pritvor i protesti uticali na njegov pogled ka profesiji

O studentskim protestima, hapšenju i uticaju koji je to imalo na njega, kao i šta dalje ima u planu, Dimitrije Radovanović je govorio za „Student”.

Student kao i svaki drugi

Na pitanje „ko je Dimitrije Radovanović”, odnosno kako bi sebe predstavio, usledio je jednostavan odgovor – misli za sebe da je student kao i svaki drugi i da se ni po čemu ne razlikuje.

Na proteste ispred Gradske skupštine išao je, kako kaže, iz jednog jedinog razloga, a to je da bi izrazio apsolutan prezir prema izbornoj krađi.

Ograničavanje slobode ne ograničava motivaciju


Dani u pritvoru, bezmalo 40 dana, koje je proveo u studentskoj sobi doma „Patris Lumumba”, su za njega lično protekli bez imalo muke. Vreme je, kaže, provodio sa društvom, u čitanju i koliko su to restrikcije dopuštale, u fizičkoj rekreaciji. Navodi da mu motivacije za učenje nije manjkalo ni pre, a još manje nakon što mu je određena mera ograničenja kretanja.


Kako je uticalo na njega to što je na neki način bio meta medija, odgovara kratko: „Nikako. Ne dotiče me”.

Podrška najbližih i njegovih Kragujevčana


Najviše mu je značilo to što se u tim trenucima veliki broj kolega i drugih prijatelja našao tu za njega. Posebno je izrazio zahvalnost prema članovima Studentske organizacije „Klub društvenih odnosa”, čiji je i on član. Naravno, za njega su tu bili takođe i porodica, devojka i kolege iz stranke i njima je veoma zahvalan na tome.


Dimitrije je rodom iz Čumića, kod Kragujevca, i kako kaže: „Koliko čujem, tamo su mišljenja podeljena, ali dobar deo ljudi je jako pozitivno odreagovao na ovaj događaj”.

Vizija akademske karijere

Kako tvrdi, ovo je jedna interesantna situacija i korisna za upoznavanje sa budućom profesijom. Ovo dopunjuje i objašnjava time što je veoma zavoleo fakultet i pravnu nauku, posebno one grane koje se bave istorijom i filozofijom.


„Osećam želju da svoju akademsku karijeru nastavim na fakultetu kao, ako Bog da, profesor. Naravno, pored toga, kao i svaki student prava, imam afinitet prema advokaturi”, zaključuje Radovanović.

Piše: Milica Kuridža

FOTO: Jovana Bazić

Leave a Reply

Your email address will not be published.