Senat Univerziteta u Beogradu: Donete odluke o finansiranju i broju studenata za 2024/25 godinu

Juče je održana sednica senata Beogradskog univerziteta, na kojoj su donete odluke o finansiranju i politici upisa za narednu akademsku godinu. U novoj 2024/25. godini moći će da se upiše 27.708 studenata.

Usvojena politika upisa studenata na Univerzitet u Beogradu propisuje broj studenata koji se može upisati na studijske programe, a razmatran je i broj budžetskih mesta za upis u prvu godinu svih studijskih programa. Prema ovoj odluci, na fakultete Beogradskog univerziteta priliku da se upiše će imati 27.708 studenata, od čega 15.203 na osnovne i integrisane akademske studije, 9.763 na master, 645 na specijalističke i 1.748 na doktorske akademske studije.

Na Univerzitetu postoje 422 akreditovana studijska programa, a upis će se vršiti na 396. Odluka Saveta Univerziteta o visini školarine za svaki od studijskih programa i stepena studija za državljanje Republike Srbije, kao i za strane državljane, tek treba da bude dostavljena.

Raspored upisnih aktivnosti sličan je rasporedu prethodnih godina: prijava i prijem dokumenata za upis u prvom, junskom roku vrši se od 19. do 22. juna, dok će prijemni ispiti biti održani u periodu od 24. do 28. juna. Fakulteti najkasnije do 1. jula treba da objave preliminarne rang-liste za studijske programe, a konačne rang-liste, koje su osnov za upis, Univerzitet objavljuje do 8. juna.

Senat je predočio probleme u finansiranju materijalnih troškova fakulteta i predložio razgovore sa Ministarstvom prosvete o raspodeli sredstava. Takođe, zahteva se i izjednačavanje cena rada u visokom obrazovanju sa cenama rada u osnovnom i srednjem obrazovanju. Ove teme će na sednici 15. maja biti ponovo razmotrene i biće donete odluke o daljem postupanju.

Izvor: https://www.bg.ac.rs/senat-ub/

Piše: Sofija Savić

Foto: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.