Sindrom varalice – da li si ga i ti iskusio?

Koliko puta ti se desilo da si položio ispit na sreću, da te samo „ubolo” pitanje, a da si izvukao neko drugo sigurno ne bi položio? Ukoliko se često ovako osećaš, verovatno patiš od sindroma varalice.

Šta je sindrom varalice?

Otprilike 70% ljudi u životu ga bar jednom oseti. To je osećaj da nisi dovoljno kompetentan za neki posao, da misliš da je tvoj uspeh lažan i da je on posledica sreće ili slučajnosti. Plašiš se da će neko otkriti da si zapravo prevarant i da nisi zaslužio taj posao, tu visoku ocenu ili možda nagradu na sportskom takmičenju. 

Četiri tipa ovog sindroma

Perfekcionista – ovo je česta posledica toga da je dete tokom detinjstva imalo stalan pritisak od strane roditelja, te kad poraste ono za svaki svoj uspeh smatra da se nije dovoljno potrudilo i da može bolje. 

Prirodni genije – ovakve osobe sve brzo skapiraju uz malo ili nimalo truda, ali kad naiđu na neku prepreku gde moraju da se bore i ulože više truda, tad nastaje problem. Smatraju da ipak nisu kompetentni i osećaju se kao varalice jer im nešto ipak ne ide od ruke.

Individualista – nezavisnost im je glavna odlika. Ovaj tip osobe voli samostalno da rešava probleme, ali ukoliko neki ne bi mogao sam da prevaziđe, bilo bi ga sramota da zatraži pomoć, jer bi to značilo da ipak nije dovoljno kvalifikovan.

Superheroj – ne mislim na Supermena, niti na Ajronmena, nego na svakodnevnu osobu koja ima više uloga u životu (npr. majka, studentkinja i partner u vezi). Ovakva osoba smatra da neuspeh u snalaženju u svim ulogama dokazuje njenu neadekvatnost.

Poznate ličnosti koje sebe smatraju „varalicama”

Sve ove vrlo cenjene osobe po svojim uspesima su nekada smatrale da nisu dovoljno dobre u svojim profesijama. To su na primer: Tom Henks, Ema Votson, Lejdi Gaga, Mišel Obama, Serena Vilijams, čak i Albert Ajnštajn.

Kako prevazići ovaj osećaj?

U medicinskom smislu ovo nije pravi sindrom, što znači da nećeš naći lek u apoteci. Ovo je samo emocionalni teret koji može da se reši i bez recepta. Pre svega razmotri koja te to uverenja koče da prihvatiš kompliment ili pohvalu, ceniš svako svoje dostignuće, čak i ona manja na dnevnom nivou. Ne zaboravi da pričaš sa prijateljima – biće ti lakše kad vidiš da se i oni osećaju isto.

Piše: Tara Komatina

Izvor: https://amplitudemagazin.com/sindrom-varalice/ , https://citymagazine.danas.rs/lifestyle/zdravlje/psihologija/sta-je-sindrom-varalice-i-zasto-se-cesce-javlja-kod-dama/ , https://www.phoenixperform.com/single-post/18-famous-imposters

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published.