Da li je avion Amelije Erhart pronađen?

Bivši pilot američkih vazduhoplovnih snaga i glavni izvršni direktor Dip Si Vižn-a (eng. Deep Sea Vision), Toni Romeo, smatra da je uspeo da locira avion Amelije Erhart koji je nestao 1937, na osnovu novih podataka zabeleženih sonarom. 

Ko je Amelija Erhart?

Erhartova je mogla biti prva žena koja je preletela preko sveta. Nestanak aviona Amelije Erhart je misterija avijacije još od njenog poslednjeg javljanja preko radio-poziva 2. jula 1937. u 8:43 po lokalnom vremenu. 

Poslednja istraživanja

Zahvaljujući tehnološkom napretku u istraživanju dubokog mora za koji je izdvojena investicija od oko 11 miliona dolara, Toni Romeo smatra da je sa svojom kompanijom Dip Si Vižn (eng. Deep Sea Vision) uspeo da pronađe Lokhid 10-E Elektru na dnu Pacifika. 

U septembru, kada je istraživanje započeto, Toni Romeo je saopštio da bi slike zabeležene sonarom na ovoj ekspediciji mogle biti slike stena ili nekog drugog podvodnog objekta.

Međutim, zapaženo je da slika oblikom i dimenzijama podseća na avion kojim je Erhartova letela na svom poslednjem putovanju. Slika na kojoj je anomalija je jedna među hiljadama snimljenih tokom podvodnog skeniranja, a anomalija je otkrivena tek tri meseca nakon što je objekat zabeležen. Do tada je posada Dip Si Vižn-a stigla mnogo dalje od mesta otkrića. Sledeći korak je istraživanje fizičkih ostataka objekta koji je sonar zabeležio, kako bi se moglo utvrditi da li je zaista otkriven avion Amelije Erhart. 

Uprkos komentarima javnosti o tome kako su zabeležene slike izrazito mutne i teške za tumačenje, Toni Romeo izjavio je za NBC News: „Teško ćete me ubediti da je ovo bilo šta drugo do letelica, kao prvo, i kao drugo, da to nije Amelijin avion. Nema drugih poznatih padova u ovoj oblasti, a sigurno ne iz tog doba, u takvoj vrsti dizajna, sa repom koji jasno vidite na slici.”

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Izvori: Gardian | Independent.co.uk | News.sky.com | Wsj.com | Nbcnews.com

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.