Student je voćka čudnovata: Sastanci sa zvaničnicima EU

Predstavnice delegacije neformalne aktivističke grupe „Borba”, studentkinja Fakulteta političkih nauka Emilija Milenković i studentkinja Arhitektonskog fakulteta Staša Cvetković, otputovale su pre tri dana za Brisel s ciljem da sa različitim funkcionerima Evropske unije razgovaraju o istrazi koja bi ispitala nepravilnosti decembarskih izbora u Srbiji.

Održani sastanci

Prvi sastanak održan je sa telom koje se bavi evrointegracijama, odnosno kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji. Razgovarali su o studentima koji su bili uhapšeni na protestima, zloupotrebi medijskih podataka, tretmanu u medijima i prorežimskim tabloidima i neregularnostima na izborima.

Takođe, vodile su i razgovor sa šeficom delegacije koja je zadužena za integracije Srbije u Evropsku Uniju Aleksandrom Moreti. Na sastanku su govorile o tome kako ne bi trebalo priznati legitimitet decembarskih izbora i o tome da se kroz dve nedelje očekuje da Evropski parlament da predloge u vezi sa tim šta treba dalje činiti u Republici Srbiji. Članice delegacije „Borbe” zahtevale su da Evropski parlament strogo osudi decembarske izbore, da ne prizna legitimitet vlasti i da traži međunarodnu istragu pred međunarodnom komisijom.

Koji su zahtevi studenata?

Staša Cvetkovć naglašava da je uzrok odlaska u Brisel inertnost institucija u reagovanju na zahteve „Borbe”. Ulažu nade da će Vlada Srbije, da bi pokazala volju za ulazak u Evropsku uniju, poslušati preporuke i ponude EU. Staša ističe nekoliko zahteva koje zastupaju u Briselu:

1. „Evropska rezolucija povodom stanja u Srbiji u okviru koje tražimo da se ne prizna vlast vladajućoj partiji i da se predloži saradnja na istrazi u vezi sa izbornim neregularnostima”;

2. „Da se pokrene inicijativa da se Vladi Republike Srbije pošalje predlog saradnje na sprovođenju međunarodne istrage u vezi sa neregularnošću izbora, koji ćemo mi nadalje zagovarati”;

3. „Da pri formiranju saveta za integracije u EU evropski delegati i ona [Aleksandra Moreti], kao šefica delegacije za integracije u EU, odbiju saradnju sa nelegitimnim parlamentom”.

Sastanci sa visokim zvaničnicima EU

,,Planirano je preko deset sastanaka u naredna tri dana, uključujući sastanke sa Vladimirom Bilčikom, Šiderom, Violom fon Kramon, Nemecom i drugima”, dodaje Staša za Student.

Delegacija zadužena za integracije Srbije u EU ima i parlamentarni odbor za pristup Srbije Uniji – jedan deo odbora čini Skupštuna Srbije, a drugi deo predstavnici Evropskog parlamenta. Sastaju se dva puta godišnje i diskutuju o pristupu Srbije EU.

Pišu: Ana Trujić & Mila Stojanović

Foto: Privatna arhiva

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.