Hoće li se Studentski parlament FPN izboriti da cena školarine ostane nepromenjena?

Studentski parlament Fakulteta političkih nauka saopštio je da je na današnjoj sednici nastavno-naučnog veća predloženo povećanje školarine na ovom fakultetu.

Kako se navodi u saopštenju: „Studentski predstavnici su za ovu tačku bili pozvani na kolegijum svega sat vremena pred veće, što je takođe nepoštovanje, jer se školarina tiče studenata, a oni nisu obavešteni o tome.”

U saopštenju se dalje navodi da su svi članovi nastavnog kadra glasali u korist povećanja školarine, te da su studentski predstavnici na veću bili jedini glasovi protiv ove odluke.

Ostaje pitanje da li je ovo pitanje bez ranije najave namerno stavljeno na dnevni red usred januarskog roka.

U svojoj Fejsbuk objavi, Studentski parlament FPN naveo je i neke od problema sa kojima se studenti suočavaju, poput lošeg stanja slušaonica ili nedostatka grejanja u čitaonici, te da je sramno da se povećanje školarine našlo na dnevnom redu, a ne pitanja poput ovih.

Treba napomenuti da je Studentski parlament FPN sastavljen u potpunosti od članova najveće organizacije na tom fakultetu, Evropskog studentskog foruma, pa se otvara pitanje – kako tokom ovog ,,jednoorganizacionog mandata” nije pokrenuta inicijativa za rešavanje istih? Ova i druga pitanja, magazin „Student” je želeo da postavi studentkinji prodekanki, Andrijani Milivojević ali je naš upit preusmeren nazad na objavu na Fejsbuku, opaskom da se tu nalaze sve potrebne informacije.

Prema navodima do kojih je došao naš magazin, predsednik Studentskog parlamenta FPN-a, Miloš Preočanin, podneo je ostavku na ovu funkciju. Njemu je „Student” poslao upit o ovim navodima i razlozima eventualne ostavke, ali odgovor u trenutku objavljivanja teksta nismo još uvek dobili.

Podsećamo da je u martu 2023. godine Studentski parlament FPN izdao obaveštenje o tome da je u januaru te godine postignut dogovor sa upravom fakulteta o održanju iste cene školarine za tu školsku godinu 2023/2024, uprkos trendu koji je tada vladao, što je bilo dočekano s odobravanjem i pohvalama.

Studentski parlament FPN je poručio da su osim razgovora spremni da na sve moguće načine brane interes studenata. Da li ovo obuhvata moguće proteste poput onih na Arhitektonskom fakultetu pre 10 meseci, ostaje nam da vidimo.

Piše: Stefan Šajkarević Šeki

Foto: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.