Pokrenuta inicijativa za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji

Ministar odbrane Miloš Vučević jutros je izjavio da je Generalštab Vojske Srbije uputio predsedniku Aleksandru Vučiću inicijativu za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.


Ministar je u gostovanju u jutarnjem programu televizije „Hepi” pojasnio da je inicijativa upućena predsedniku Srbije kao vrhovnom komandantu vojske, a potom i kroz širu raspravu Narodnoj skupštini.

Predloženo je da se ukine suspenzija služenja obaveznog vojnog roka koja je na snagu stupila 1. januara 2011. godine, odnosno da se ponovo aktivira zakon kojim bi bila definisana vojna obaveza prema državi. On je istakao da vojni rok ne bi trajao duže od četiri meseca.


Kao razlog za ovakvu inicijativu navodi činjenicu da je rezervni sastav vojske Srbije nakon 13 generacija koje nisu služile obavezni vojni rok znatno smanjen i da su vojsci potrebni novi regruti koji su uvek spremni da brane državu.

„To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok”, dodao je Vučević.

Piše: Sofija Savić
Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published.