Iz Srbije, s ljubavlju: Najlepše vesti koje su obeležile 2023. godinu

Sportske titule, priznanja na takmičenjima i festivalima, dobra dela mlađih i starijih, velikih i malih ljudi… Donosimo vam pregled najvećih uspeha i životnih lekcija koji su obeležili svaki mesec u 2023. godini.

Početak godine obeležila je nova titula Novaka Đokovića na Australijan Openu 10. put u karijeri. Krajem januara, humanitarno udruženje „Ognjište” iz Pančeva naučilo nas je važnu lekciju da naše malo nekome znači mnogo. Organizacijom Novogodišenjeg bazara u saradnji sa vrtićem „Kefalica” uspešno je prikupljen novac za lečenje dečaka Mihajla Stamenkova.

Februar nam je ponovio lekciju uvođenjem jedinstvenih tabli za naplatu parkiranja u Arilju uz mogućnost uplate novca za lečenje bolesne dece. Zoran Kocić iz Novog Sada poklonio je svoju vikendicu na Popovici Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka, u želji da se ona koristi za oporavak dece nakon lečenja.

U martu je novosadski bubnjar Aleksandar Savić osnovao modni brend „Savara Clothing”. Prihod od prodaje namenio je napuštenim psima, a namerava da proširi saradnju na brojne organizacije za pomoć ugroženima.

Medicinski radnici Niške klinike za kardiohirurgiju su u aprilu, nakon 100 radnih dana i 12 uzastopnih radnih vikenda, eliminisali liste čekanja pacijenata i naučili nas da samo upornost i naporan rad stvaraju heroje. Samo nekoliko dana kasnije, srpski alpinista Dragan Čeliković uspešno se popeo na himalajski vrh Anapurna u Nepalu.

Maj nas je naučio da je potrebno više pričati o uspesima mladih ljudi. Dimitrije Golubović, učenik trećeg razreda gimnazije iz Niša, osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj. Takođe, učenici niške elektrotehničke škole napravili su elektronsku rukavicu koja znakovni jezik prevodi u tekst i govor. Uspeh domaćih umetnika na svetskoj sceni najbolje je pokazao glumac Jovan Ginić osvajanjem nagrade „Otkrovenje”, koja se dodeljuje najboljem mladom glumcu na Kanskom festivalu.

Jun je doneo nove nagrade za mlade na takmičenjima. Vukašin Kovačević, učenik iz Vršca, osvojio je prvu nagradu na Republičkom takmičenju mladih kompozitora „Fedemus”, a gimnazijalka Anđela Dinić iz Vlasotinca postala je balkanska šampionka u šahu u kategoriji do 20 godina.

Jul je bio u znaku sporta. Srpska teniserka Luna Vujović postala je šampionka Vimbldona za igračice do 14 godina, a košarkaši Srbije postali su prvaci Evrope za igrače do 18 godina.

Avgust nam je pružio veliku lekciju o humanosti. Slavko Radojičić prepešačio je 250 km od Omoljice do Sokobanje i prikupio 830.000 dinara za pedijatrijsko odeljenje Instituta za onkologiju i radiologiju.

Septembar je obeležilo uvođenje obaveznog skrining testiranja beba na spinalnu mišićnu atrofiju u svim porodilištima Srbije o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Početak oktobra obeležila je sportska titula Teodore Jovanović iz Niša, koja je postala viceprvakinja Evrope na Evropskom prvenstvu u tekvondu za kadete. Krajem meseca, Novi Sad ušao je u UNESKO-vu mrežu kreativnih gradova sveta i time postao prvi grad na jugoistoku Evrope koji se nalazi u kategoriji novih i digitalnih umetnosti.

Za novembar je značajno otvaranje Karijernog centra za osobe sa invaliditetom sa ciljem pružanja pomoći u pronalaženju posla u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Valjevu i Zrenjaninu.

Godinu završavamo obnavljanjem lekcije o humanosti. Marko Nikolić, master sporta i fizičkog vaspitanja iz Vranja, odlučio je da pretrči 1600 km kroz pustinju u Maroku da bi pomogao u prikupljanju novca za lečenje dečaka Maksima Milenkovića iz Niša.

Piše: Viktorija Gorgioski

Izvori: Fabrika srećnih vestiReddit
Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.