Student u ulozi pomoćnog kuvara: Šta servirati prijateljima za novogodišnju večeru?

Bliži se doček Nove godine, a ti i tvoji prijatelji ste odlučili da istu dočekate i proslavite u kućnoj varijanti. Ove godine titula domaćina pripala je baš tebi. Kako napraviti finansijski pristupačnu gozbu? Zasuci rukave i kreni sa nama u kuhinju…

Post još uvek traje

Pre nego što damo predlog za glavno jelo, ti možeš u kupovinu po grickalice i piće. Od grickalica na trpezi se mogu naći slani i slatki krekeri, različite vrste suvog voća, ali i čokoladne poslastice, kao i novogodišnji kolači sa posnim sastojcima.

Za glavno jelo predlažemo skušu iz rerne (možeš je naći po niskoj ceni), pitu sa šampinjonima i tikvicama i posnu verziju ruske salate, jer ipak Nova ne ide bez ruske. Ovi predlozi ti garantuju ukusne, posne i finansijski pristupačne obroke, ali i potencijalno osvajanje titule domaćina, odn. domaćice i sledeće godine.

A ako planiraš da još malo dopuniš trpezu, predlažemo ti da prelistaš naše posne recepte koji su veoma jednostavni, a ne zahtevaju mnogo vremena i novca.

Za ljubitelje slaniša:

Ljubitelji ovakvih vrsta jela mogu pustiti mašti na volju i eksperimentisati sa različitim vrstama tradicionalne, ali i kuhinje drugih zemalja. Pice ili različite vrste testenina, kiflca, pitica, a ako nemaš vremena za pripremu testa, sve možeš naći u „smrznutoj varijanti“ po akcijskim cenama. Uvek može i nešto „na čačkalicu“ — 100 grama jednog, 200 drugog i eto punog ovala. Možeš spremiti i piletinu, gibanice i slane torte. Proći ćete povoljno, a sve od sastojaka možeš pronaći u prodavnicama.

Za ljubitelje slatkiša:

Postoje različite vrste torti, kolača i poslastica koje možeš poručiti i poslužiti gostima. Međutim, kako praznici dodatno zbližavaju već bliske ljude, posebno je zadovoljstvo pripremiti hranu za njih. Možeš napraviti palačinke i svakome pripremiti njegov omiljeni namaz, a ako ti to zvuči dosadno, oprobaj se u pripremi američkih palačinki. Nije ništa komplikovano, a i dalje ćeš biti siguran da je dovoljno ukusno i finansijski pristupačno. Pored toga, slatkiši od kojih će svaka prostorija zamirisati jesu rolnice sa cimetom, vanilice, orasnice, medenjaci i kolači od marcipana, pa su i oni dobrodošli na prazničnu trpezu!

I čime sve to zaliti na kraju?

Gazirani ili negazirani sokovi, alkoholna ili bezalkoholna pića; u beer fazonu ili ništa bez dedine domaće, naravno, sve dok vodimo računa o granici. A ako ste svi vinoljupci, možda bi bilo pametno da prijatelji obezbede neko kvalitetno vino, jer na kraju krajeve u goste se ipak ne ide praznih ruku.

Piše: Aleksandra Jovanović

Foto: Unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.