Novak Đoković je opet najbolji sportista Evrope!

Najbolji srpski teniser i svetski broj jedan Novak Đoković je odneo priznanje za najboljeg sportistu Evrope za 2023. godinu. Ovo je peti put da je Novak proglašen za najboljeg evropskog sportistu. Naš košarkaš Nikola Jokić se u ovom izboru našao na visokom petom mestu.

Broj bodova:

Đoković je ukupno dobio 178 poena, drugoplasirani Maks Ferštapen je osvojio 150 poena, a trećeplasirani Armando Duplantis je ostao daleko iza sa 86 poena. Na četvrtom mestu našao se norveški fudbaler i fudbaler Mančester Sitija Erling Holand za 80 poena. Nikola Jokić koji je uspeo da prikupi 74 poena. U najboljih 10 našli su se i poljska teniserka Iga Švjontek sa 72 poena, norveški biatlonac Johanes Tinjes Bu sa 51. bodom, holandska atletičarka Femke Bol sa 49 poena, švajcarski skijaš Marko Odermat sa 44 boda i danski biciklista Jonas Vingegard sa 40 poena.

Ostvarenja:

Ono što je Novaka dovelo na krov Evrope su osvojena tri grend slema ove sezone, Australijan open, Roland Garos i US open, kao i osvajanje završnog Mastersa u Torinu. Maks Ferštapen je ovde godine počistio konkurenciju u formuli 1. Njegov tim Red Bul zabeležio je 21. pobedu od ukupno 22 trke, gde je Maks zauzeo prvo mesto na čak 19 trka. Armanto Duplantis je treći put u nizu postao svetski prvak u skoku s motkom na Svetskom prvenstvu u Budimpešti. Ove godine je dva puta obarao svetski rekord. Prvi put je to uradio u februaru na mitingu u Klermonu, preskočivši šest metara i 22 centimetara. U septembru je na završnom turniru Dijamantske lige u Judzinu poboljšao ovaj rekord za jedan centimetar, preskočivši visinu od šest metara i 23 centimetra.

Piše: Sara Stojanović

Foto: TSN
Izvori: Nova.rs, Mondo, Redbull.com

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.