Robotoid – studentski tim robotike sa Mašinskog fakulteta u Beogradu

Da li ste čuli za ekipu studenata koja se bavi robotikom? Članovi studentskog tima Robotoid stvaraju pokretne robote i planiraju da ih pokažu svetu.

Robotoid je studentski tim robotike sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Osnovan je 2017. godine na inicijativu mentora, Mladena Regodića, člana katedre za Teoriju mehanizama i mašina.

Čime se i kako bavi Robotoid?

Bogdan Stefanović, vođa tima Robotid, otkrio nam je kako izgleda njihov proces stvaranja u prostorijama Mašinskog fakulteta i kakve robote uspevaju da naprave.

Koliko često se sastajete?

Uobičajeno se podtimovi sastaju barem jednom nedeljno, pri čemu se učestanost povećava kako se bliži takmičenje Eurobot, koje predstavlja glavni cilj i izazov tima.

U kojim programima radite?

Podtim za projektovanje radi u CAD softverima, pretežno u Solidworks-u, a podtim za upravljanje i elektroniku radi u programskim jezicima C, C++ i Python (programi: STM32 Cube IDE, Arduino IDE, VSC itd.).

Imate li 3D štampač i za šta ga sve koristite?

Nažalost, ne posedujemo timski 3D štampač, ali nekoliko članova podtima za projektovanje ima svoje 3D štampače pa ih nesebično dele sa timom.

Koje sve funkcije imaju vaši roboti?

Naši roboti su autonomni mobilni roboti, dakle primarna funkcija im je efikasno kretanje. Poseduju aktuatore kojima skupljaju i manipulišu objektima, a takođe i kameru pomoću koje prepoznaju objekte i omogućavaju izbegavanje prepreka.

Koji projekat vam je bio najzanimljiviji i na čemu trenutno radite?

Glavni i najznimljiviji projekat je osmišljavanje i izrada robota za Eurobot takmičenje i, kao i svake godine, trenutni fokus je na ovom projektu.

Članovi

Čitavu ekipu trenutno čini 21 član, a u oktobru ove godine priključilo se čak 12 novih.

U okviru Robotoida postoje tri podtima: za projektovanje, za marketing i za elektroniku i automatsko upravljanje.

Tim za marketing čine Boris Dražić, vođa ovog podtima, Jelena Vuksanović i novi članovi Lazar Matijević, Petar Petrov i Miloš Katušić.

Projektovanjem se bave Luka Lekić, vođa ovog podtima, Filip Mutavdžić i novi članovi: Ema Đorđević, Aleksandar Đorđević, Pavle Velimirović i Dušan Milenković.

Za upravljanje i elektroniku su zaduženi: Bogdan Stefanović, vođa Robotoida, Aleksandar Ćosić, vođa ovog podtima, Đorđe Smiljanić, Bojan Vraneš, Dimitrije Anastasov i novi članovi: Andrej Mićić, Nemanja Stošić, Mateja Ristanović, Vojislav Ivanović i Jovan Cvejić.

Eurobot

Eurobot je međunarodno takmičenje iz domena robotike, na koje dolaze timovi mladih sa svih strana sveta. S obzirom da svaka država može da pošalje samo 3 ekipe, u Srbiji se, pored još 6 evropskih zemalja, održava nacionalno takmičenje gde se vrši selekcija najboljih. Ove sezone, nacionalni deo takmičenja Eurobot će se održati u aprilu, a finale 8. maja 2024. godine.

Kako postati deo tima

Mogućnost učlanjenja u tim Robotoid imaju studenti svih fakulteta, ne samo Mašinskog. Zainteresovani se mogu prijaviti na konkurs svake godine u oktobru. Obaveštenje i sve informacije objavljuju se na društvenim mrežama, Instagramu i LinkedIn-u, kao i na oglasnoj tabli Mašinskog fakulteta. Nakon prijave, kandidati se pozivaju na intervju sa vođama.

Izvori:

https://robotoid.rs/

http://robot.ftn.uns.ac.rs/

Elena Gligorijević

Leave a Reply

Your email address will not be published.