Kako poboljšati koncentraciju: Saveti za uspeh u januarskom roku

Da li ste ikada imali izazove u održavanju koncentracije tokom studiranja? Učite dugo, a ništa ne naučite? Evo nekoliko jednostavnih i prirodnih načina koji vam mogu pomoći da se usredsredite na zadatke i postignete najbolje rezultate u januarskom ispitnom roku.

Uklonite ono što vas ometa

Ne možete se fokusirati ako imate stalni prijem informacija. Uvek idite na mesta gde vas drugi neće ometati, kao što su biblioteke, kafići ili vaša soba.

Isključite društvene mreže, aplikacije, pa i telefon uopšte

Istraživanje je otkrilo da se studenti bolje fokusiraju i da im je kognitivni kapacitet znatno bolji kada nemaju telefon kraj sebe. Jedan od boljih načina koji pomaže pri učenju i spremanju ispita je da telefon ostavite u drugoj sobi.

Smanjite obaveze

Nemojte obavljati više poslova istovremeno. Iako mislite da ste produktivni, to nije istina – nećete se fokusirati na ono što vam je potrebno. Postavite sebi prioritete i organizujte se. Ne možete učiti i slušati pesmu ili gledati video, to će dovesti do umora i gubljenja vremena.

Odmorite se!

Dosta faktora utiče na vaš san. Najčešće je to korišćenje telefona i električnih uređaja koji zrače pre spavanja. Za bolji san tokom noći izbegavajte vežbanje pre spavanja, pijte dosta tečnosti tokom dana, meditirajte i vežbajte svoje disanje.

Organizujte svoje vreme i skoncentrište se na trenutak

Odaberite na šta ćete se fokusirati tokom određenog dana. To je najbolji način tokom studiranja, posebno ako imate dodatne obaveze poput posla. Teško je da se fokusirate ako razmišljate o prošlosti ili brinete o budućnosti. Fokusirajte se na ono što je trenutno važno. Mi kontrolišemo naš um, ne on nas.

Uvek pravite kratke pauze

Ako nešto radite duže vreme bez pauza, gubićete koncentraciju i imaćete više poteškoća tokom obavljanja poslova. Učite ili radite taj posao manje od sat vremena, a onda napravite pauzu koja će vam prijati. To može biti obična šetnja ili razgovor sa nekim bliskim.

Budite produktivni u prirodi

Idite u šetnju parkom, na trčanje ili na vožnju bicikla. To su aktivnosti koje mogu da vam pročiste um. Aktivnosti u prirodi su dobre za zdravlje.

Trenirajte mozak

Naučna istraživanja su pokazala da koristimo minimalan kapacitet mozga i da možemo da memorišemo mnogo više nego što mislimo. Kako biste trenirali mozak, možete igrati društvene igre poput šaha ili slagati slagalicu. Postoje i video-igre koje su dobre za mozganje.

Ma proći ćeš odlično u tom januarskom!

Sada kada znaš kako da poboljšaš svoju koncentraciju na prirodan način, nema granica onome što možeš postići! Pusti svoj um da se fokusira, preuzmi kontrolu nad učenjem i ostvari svoje najveće akademske ciljeve.

Piše: Teodora Babić

Izvor: www.betterup.com/

Foto: unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.