RUTA festival u Beogradskom dramskom pozorištu

Beogradsko izdanje regionalnog pozorišnog RUTA festivala biće održano od 1. do 6. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Festival organizuje udruženje Regionalna unija teatara (RUTA). Na svaka dva meseca, u periodu od februara do decembra, festival obilazi gradove regiona čija pozorišta učestvuju u organizaciji festivala.

Na ovom festivalu svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru, a festival je revijalnog karaktera. Organizatori festivala i članovi Unije su Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar iz Skoplja, Mestno gledališče Ljubljana, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Kazalište Ulyssessa Briona i podgoričko Gradsko pozorište.

Šta očekuje ljubitelje pozorišta?

Ljubitelji pozorišta imaće priliku da uživaju u predstavama koje će im prirediti istaknuti umetnici iz regiona. Ovogodišnji festival će 1. decembra otvoriti predstava „Prafaust”, koju priređuje domaćin festivala. Drugog dana festivala na programu će biti predstava „Moj muž” režiserke Nele Vitošević u izvedbi Dramskog teatra iz Skoplja. Trećeg dana očekuje nas predstava „Bog Masakra” Mestnog gledališča Ljubljana; četvrtog dana predstava „Majka” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, a petog dana predstava „Samo da je po redu” Gradskog pozorišta Podgorice. Festival će 6. decembra zatvoriti predstava „Otelo” brionskog Kazališta Ulysses. Sve predstave biće održane na velikoj sceni BDP-a sa početkom u 19.30 časova.

Kako je nastalo uftuženje RUTA?

Inicijativu za osnivanje udruženja velikih pozorišta iz regiona pokrenulo je Beogradsko dramsko pozorište. Protokol o formiranju Unije, čiji su potpisnici predstavnici šest velikih pozorišnih kuća iz regiona, potpisan je oktobra 2019. godine i u njemu se ističe namera institucionalizacije ideje o saradnji srodnih pozorišta iz regiona sa ciljem međusobnog prikazivaja ostvarenja, aktuelnih tema i ideja iz oblasti umetnosti, kao i namera implementacije različitih znanja i dostignuća.

Takođe, jedan od ciljeva ovog festivala je da svi teatri tokom godine budu kontinuirano prisutni u čitavom regionu. Prvo izdanje RUTA festivala održano je iste godine u Beogradskom dramskom pozorištu.

Piše: Nenad Ranitović

Foto: promo

Izvori: Danas.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.