25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Od januara ove godine do 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – samo u Vojvodini prijavljeno više od 200 slučajeva fizičkog nasilja, a u celoj zemlji je u toku ove godine ubijeno čak 27 žena i devojčica.

Tokom prošle godine je u svetu ubijeno oko 89 hiljada žena, što 2023. godinu čini godinom sa najvećim brojem ubijenih žena i devojčica u proteklih 20 godina.

Kao i svake godine, 25. novembar je dan kada se najviše priča o nasilju nad ženama, ali moramo biti svesni da se nasilje događa svakodnevno, a ne samo u novembru.

Ovaj dan predstavlja i početak kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Ovu kampanju, koja traje sve do 10. decembra, kada je Međunarodni dan ljudskih prava, podržava 1.700 organizacija širom sveta. Cilj kampanje je da se podigne svest javnosti o ovom globalnom problemu.

Koje sve vrste nasilja postoje?

Nasilje nije samo fizičko, iako ono spada u teže oblike, već može biti i psihičko i verbalno. Svaki seksistički komentar, ali i nedozvoljeni dodir jeste nasilje. Femicid je, svakako, najteži oblik nasilja nad ženama.

Kako i kome prijaviti nasilje?

Nasilje se može prijaviti pozivom na broj 192. Prijava može biti i anonimna.

Usluge SOS telefona Centra za podršku ženama dostupne su na besplatnom broju 0800 101010, kao i na broju 0230 436 191.

Poreklo Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra. Proglašen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro), održanom u Bogoti 1981. godine. Od 1999. godine svojom Rezolucijom ga priznaju i Ujedinjene nacije, a danas se obeležava širom sveta.

Piše: Anja Radovanović

Foto: Unsplash

Izvori: N1

b92.net

https://www.instagram.com/p/C0D97Mks4ct/?igshid=MzY1NDJmNzMyNQ== https://www.instagram.com/p/C0COIxCIbPv/?igshid=NTYzOWQzNmJjMA== https://www.instagram.com/p/C0CGvqdIjwW/?igshid=NTYzOWQzNmJjMA== https://www.cpz.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published.