Od protesta do poskupljenja ESPB. Šta je sve studente Matematičkog sačekalo u novoj akademskoj godini?

Studenti Matematičkog fakulteta protestovali su početkom ove godine zbog mogućeg povećanja školarine. Ono nakon protesta nije bilo usvojeno. Osam meseci nakon tog događaja istražujemo koje su novine sačekale studente u ovoj godini i zašto su među njima izazvale dosta nezadovoljstva.

Koliko košta 1 ESPB bod?

Ukoliko ste student na samofinansiranju na Matematičkom fakultetu, na većini smerova upis jednog ESPB boda iznosi 2250 dinara. Godinama unazad ustaljena je bila praksa po kojoj bi se studentima za prijavu predmeta koji prenose iz prošlih godina dao određen popust. Za svako drugo slušanje nekog predmeta ESPB bod istog bi vas koštao 1900 dinara. Za treće prenošenje predmeta 1700 dinara, a za četvrti i svaki naredni upis predmeta ova cifra iznosila bi 1500 dinara.

Međutim, kako smo saznali od studenata, data praksa se neće primenjivati i ove godine. Tako će studenti za svaku drugu i narednu prijavu ESPB boda plaćati punu cenu od 2250 dinara.

Šta je sa predmetima koji nose mnogo ESPB-a?

Predmet Analiza 1,  po pričama studenata, važi za jedan od najtežih na Fakultetu, a i na čitavom Univerzitetu. Ovaj predmet nosi 20 ESPB bodova. Zato, ako studenti ispit prenesu u sledeću godinu, za isti će platiti 45.000 dinara, dok bi ga sa navedenim popustom platili (ako ga prvi put prenose) 38.000 dinara. Ova razlika jednaka je polovini predloženog povećanja školarine sa 144.000 na 160.000).

Problemi sa rokovima

Ono što dodatno otežava polaganje ispita studentima ovog fakulteta jeste složen sistem ispitnih rokova. U toku akademske godine postoji ukupno 6 rokova, od kojih su samo dva mešovita, a u mešovitim rokovima mogu se polagati predmeti iz oba semestra.

Postojao je dodatni rok Januar PS, u kome su studenti mogli polagati prenete predmete. Međutim, skorašnjom odlukom uprave Fakulteta, ovaj rok je ukinut za većinu studenata, osim za apsolvente sa manje od 30 preostalih ESPB bodova. Položen ispit u ovom roku značio je i povratak novca za taj ispit. Dakle, ukoliko bi studenti u ovom roku položili pomenutu Analizu 1, dobili bi nazad 38.000 dinara. Ukidanjem ovog roka izgubljena je mogućnost da novac dobijete nazad. Ovo je naišlo na veliko nezadovoljstvo među studentima.

Kako to objašnjavaju studenti?

Prema rečima naših sagovornika, i način polaganja ispita zadaje dodatnu glavobolju studentima. Česta su preklapanja kada usmene ispite iz prethodnog i pismene iz narednog roka morate spremati ili čak polagati u isto vreme, a opšta organizacija je generalno loša. Pravilnik o polaganju ispita čeka da bude donesen već 10 godina, a upitno je da li je njegovo donošenje na agendi.

Ima li ovo veze sa februarskim protestima?

Prema nezvaničnim informacijama iz više izvora do kojih je došao naš magazin, sve se dešava jer studenti nisu mirno prihvatili povećanje školarine. Njihov protest je, prema tvrdnjama naših sagovornika, direktan uzrok ovakvih poteza.

Šta o ovome kažu na Fakultetu?

Radi razjašnjenja motiva za donošenje predočenih novina, Student je dva puta poslao upit osoblju Fakulteta zaduženom za gore pomenute odluke, ali odgovor do trenutka objavljivanja članka nismo dobili.

Nova akademska godina je u jeku, a studenti su već krenuli sa plaćanjem punih cena.

Foto: Privatna arhiva

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.