YOUTH RIGHTS TALKS: Ne gazi cveće

Mladi su posebno cveće koje treba negovati na pravi način, poručeno je na 6. po redu Youth Rights Talks-u. Konferencija je održana pod sloganom „Ne gazi cveće”, a u fokusu bila je tema prava na obrazovanje.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, kao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Srbiji.

„Vi niste samo budućnost našeg društva, vi ste i sadašnjost u vidu energije, snage, entuzijazma i originalnosti”, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov i dodao, „vi niste i ne treba da pristajete na ulogu statiste, publike ili kritičara iz prikrajka. Vaš život je sada i ovde, i sada i ovde krojite svoje odelo za budućnost”.

Mladi su održali svoje časove kroz inspirativne govore o (ne)jednakom pristupu obrazovanju, vezi socioekonomskog statusa i dostupnosti obrazovanja. Otvorili su pitanje inkluzije, (anti)diskriminacije i poštovanja prava na obrazovanje.

O vezi socioekonomskih faktora i obrazovanja iz ličnog iskustva, govorila je Violeta Mihailovska, koja je naišla na broje ekonomske prepreke tokom svojih studija.

„Kada sam bila mala, jedna od najvećih želja mi je bila da završim fakultet, a sada mi je jedna od najvećih želja da svako dete može da prođe kroz taj proces bez ovih prepreka”, zaključila je na kraju svog govora Mihailovska.

Takođe, mladi su imali priliku i da ukažu na važnost aktivizma i neformalnog obrazovanja, kao i da postavljaju pitanja i predlažu rešenja za bolji obrazovni sistem u Srbiji.

Pored svojih govora, svi učesnici su imali priliku da u jednom neformalnom razgovoru sa predstavnicima institucija dobiju informacije, promišljaju, pitaju i predlažu potencijalna rešenja.

Organizator Youth Rights Talks-a je Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji. Događaj je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji i Ministarstva turizma i omladine.

Događaj je deo programa aktivnosti „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima”.

Piše: Isidora Nedić

FOTO: Isidora Nedić

Leave a Reply

Your email address will not be published.