Preminuo glumac Žarko Laušević

Glumac Žarko Laušević preminuo je danas, u sredu 15.11. 2023. godine, posle kratke i teške bolesti u 63. godini života. Tužnu vest saopštila je supruga Anita Laušević u ime porodice. 

Glumac je imao problema sa plućima i zbog toga je pre dva meseca bio primljen u bolnicu Bežanijska kosa. Njegovo poslednje pojavljivanje u javnosti bilo je na premijeri filma ,,Heroji Halijarda” prošlog meseca, kada ga je publika pozdravila ogromnim aplauzom. 

Žarko Laušević završio je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1982. godine, kada postaje i član Jugoslavenskog dramskog pozorišta. Popularnost u Jugoslaviji je stekao ulogom u televizijskoj seriji „Sivi dom” (1986) reditelja Darka Bajića, kao i, između ostalog, filmovima „Šmeker” (1986), „Dogodilo se na današnji dan” (1987), „Braća po materi” (1988), „Boj na Kosovu” (1989), „Kaži zašto me ostavi” (1993) i „Bolje od bekstva” (1993).

Laušević je spadao u najpoznatije i najpriznatije jugoslovenske i srpske glumce druge polovine osamdesetih, čiju karijeru je naprasno prekinuo zločin koji je počinio 1993. Posle skraćenja presude i pomilovanja, odselio se u Sjedinjene Američke Države, odakle se vratio najpre ispovednom knjigom „Godina prođe, dan nikad”, a potom i sa još nekoliko autobiografskih dela, kao i nekoliko uloga na televiziji i filmu u poslednjih desetak godina.

Piše: Tara Komatina

Izvor: Politika

Foto: FoNet

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.