Počinje 10. Japansko-srpski festival  filma

Deseti Japansko-srpski film festival (JSSF) biće održan od 8. do 12. novembra u Beogradu. Projekcije će biti u Sinepleks galeriji i Jugoslevesnkoj kinoteci. Tema ovogodišnjeg festivala je Lasting (Trajanje).

,,Kroz ovu temu, JSSF nastoji da istakne trajne odnose i međukulturnu saradnju koji su proizašli iz festivala tokom godina, pokazujući kako je vreme oblikovalo i uticalo na dela filmskih stvaralaca iz Japana i Srbije“, piše na sajtu JSSF.

Ove godine program čine četiri celine: takmičarska selekcija dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova, animacije i J-Drame (japanske TV serije) u revijalnom delu programa.

Za revijalni deo festivala zakazani su paneli, master klasovi, izložbe i žurke kojima će organizatori obeležiti jubilej.

Nagrade će biti dodeljene za najbolji dugometražni srpski film, najbolji dugometražni japanski film, tri nagrade za kratkometražni film, a osim navedenih, biće dodeljena i počasna nagrada.

Festival japansko-srpskog filma pokrenut je prvobitno kao Festival japanskog filma, da bi 2015. godine bio rebrendiran i od tada nosi ime koje ima i danas.

Od 2020. godine na festivalu se, osim kratkomtetražnih, prikazuju i dugometražni filmovi.

Piše: Ivana Babić

FOTO: Promo

Izvori: 1. https://www.jsffest.com/ 2. https://www.fcs.rs/japansko-srpski-festival-filma-od-8-do-12-novembra-u-beogradu/

Leave a Reply

Your email address will not be published.