Predstava #JEANNE dobitnik Grand prix ,,Mira Trailović” na 57. BITEF festivalu

Svečanom dodelom nagrada zatvoren je 57. Bitef festival. Grand prix ,,Mira Trailović” dodeljen je predstavi #JEANNE rediteljke Anje Suše.


,,To je bogato pozorišno iskustvo koje pleni svojom kompleksnošću, reč je o bajci o klasama, herojima i revolucijama, o kapitalizmu i apokalipsi koja se kreće kroz registre istorije, kroz fantaziju, sećanje, samokritiku i proricanje sudbine“, navodi se u saopštenju žirija. Anja Suša je srpska rediteljka i profesorka režije na Univerzitetu umetnosti u Stokholmu.

Predstava ,,Zbogom, Lindita” grčkog reditelja Marija Banušija osvojila je Specijalnu nagradu ,,Jovan Ćirilov”, nazvanu po suosnivaču, umetničkom direktoru i selektor Bitefa, kao i Politikinu nagradu za najbolju režiju.

„U predstavi zbogom Lindita, gubi se granica između vidljivog i nevidljivog sveta, mrtvi i živi dele zajednički prostor što se može razumeti kao izraz ideje večnosti duha, nepostojanja
stvarne smrti. Banušijev rukopis, rediteljski rukopis, donosi emotivne, snolike i poetske izražajne odbleske smrti i suočavanja sa njom“, piše u saopštenju Politikinog žirija.


Nagradu publike na pedeset sedmom Bitefu dobila je opera-performans ,,Sunce i more” litvanskih autorki Rugile Barzžukaite, Vaive Grainite i Line Lapelite sa prosečnom ocenom 4.65.

Publika je ove godine na festivalu mogla da odgleda predstave iz Nemačke,
Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Piše: Ivana Babić

FOTO: Privatna arhiva

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.