Počeo 8. Festival muzičkog dokumentarnog filma: SUPER 8 – za večnost

Osmi festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’ritam, otvoren je sinoć u Domu kulture Studentski grad i traje do 23. septembra. Ove godine festival će biti održan pod sloganom SUPER 8 – za večnost.


,,Dok’n’ritam od početka ima isti stav. Čuvamo muzičke dokumete, stvaramo nove dokumente i afirmišemo muzički dokumenatrni film kao žanr“, izjavila je umetnička direktorka festivala Sandra Rančić.


Nagradu za najbolje ostvarenje dodeljuje tročlani žiri. Posle svakog odgledanog muzičkog dokumentarca u takmičarskoj selekciji i gledaoci će moći da glasaju, dajući filmu ocenu od 1 do 5. Na Dok’n’ritmu ove godine biće projektovano nekoliko studentskih filmova.


,,Studenti po vokaciji moraju da budu grupacija koja će da menja planetu, da menja svet. Dakle, nema zabranjenih tema, nema nemogućih zadataka. Ako u periodu studiranja čovek njie u stanju da živi svoje najzahtevnije snove, onda on za to nema drugog vremena’’, kaže član žirija, kompozitor i gitarista Nikola Čuturilo.


Tokom prethodnih 7 godina prikazano je više od 80 dokumetarnih filmova od kojih su neki dobijali nagrade u Srbiji i u svetu. Ranije se, prema rečima direktorke festivala Sandre Rančić, nije davalo na značaju muzičkim dokumentarnim filmovima u Srbiji, filmovima o muzičarima i njihovim životima, ali danas je situacija drugačija.


,,Ono na šta sam posebno ponosna, i lično i u ime Dok’n’ritma, jeste to da festivali, veliki festivali, dokumentarnog filma puštaju svoje dokumentarce u svojim ključnim programima. Znači, možemo da kažemo da su svi ljudi definitivno shvatili da je muzički dokumentarni film nešto što je jako važno i nešto što ima publiku.’’


Publika će u pratećem programu imati priliku da prisustvuje razgovoru o nedavno preminuloj Šinejd O’Konor, sazna više o ostvarenjima u nastajanju, odsluša tri koncerta i odgleda horor komediju Riffs of Revolution, a na festivalu će prvi put biti postavljena instalacija Adio Radio.

Nagrada za najbolji film biće uručena u subotu 23. septembra. Više informacija o programu nalazi se na profilu Dok’n’ritma.

Piše: Ivana Babić

Leave a Reply

Your email address will not be published.