Srbija peti put zaredom osvaja evropsko zlato u basketu 3×3

Stojačić šutem za dva poena doneo je Srbiji peto uzastopno zlato. Naši basketaši uspeli su da savladaju Litvaniju u finalnoj utakmici Evropskog prvenstva u basketu 3×3, rezultatom 22:20. Za najkorisnijeg igrača evropskog prvenstva proglašen je upravo Strahinja Stojačić.


Tok finalne utakmice:
Naši basketaši su nešto slabije otvorili utakmicu. Litvanija je imala konstantno vodstvo prva 4 minuta utakmice, kada je usledila serija pogodaka za dva poena naše reprezentacije. Utakmica je bila oštra sa dosta faulova na obe strane, 11 za Srbiju i 10 za Litvaniju. Pri rezultatu 20:14 za našu reprezentaciju, učinilo se da će se utakmica završiti bez većih problema, međutim Litvanija je uspela da nadoknadi zaostatak od 6 poena i tako završnicu učini neizvesnom, pri rezultatu 20:20, Stojačić postiže koš za dva poena i donosi novo zlato Srbiji u basketu 3×3
Nacionalni sastav u odnosu na prethodno takmičenje, doživeo je dve promene, umesto iskusnog Dejana Majstorovića i Mihaila Vasića, sada su nastupali Nemanja Barać i Stefan Kojić, uz najboljeg basketaša sveta, Strahinju Stojačića i Marka Brankovića.


Put do finala:
Basketaši Srbije zauzeli su prvo mesto u grupi A nakon pobeda nad Austrijom i Izraelom. U četvrtfinalu dočekala ih je ekipa Holandije. Tačku na neizvesan meč i tesnu završnicu, stavio je Strahinja Stojačić koji je zakucavanjem za konačnih 21:19, poslao Srbiju u polufinale. Ekipa Letonije savladana je u polufinalnoj utakmici. Srbija je od samog starta nametnula svoju igru, vodila do samog kraja i konačnim rezultatom 21:18, osigurala novu medalju na Evropskom prvenstvu.

Piše: Bojana Krezović


Foto: Sportal.rs


Rubrika: Sport

Leave a Reply

Your email address will not be published.