Pronađi me – srpski Amber alert

Juče je održan sastanak radne grupe za uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnih lica na teritoriji Srbije. Na sastanku se razgovaralo o preduzetim koracima za uspostavljanje ovog sistema u Srbiji koji će nositi naziv „Pronađi me”.

Prema utvrđenim kriterijumima, sistem će funkcionisati tako što će građani o nestanku maloletne osobe biti obavešteni prekidom televizijskih i radio emisija, putem SMS poruka, kao i kajrona na auto-putu i na aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama, što će u velikoj meri olakšati potragu.

U sastavu radne grupe koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Branislav Gašić nalaze se predstavnici resornih ministarstava, predstavnici Centra za zlostavljanu i nestalu decu, organizacije „Astra”, kao i saradnici iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Državni sekretar, uz zahvalnost sastavu radne grupe, takođe je istakao važnost međuresorne saradnje na izradi platforme kako bi donela brze i efikasne rezultate.

Važnost uvođenja sistema za pronalaženje nestale dece

Podsećamo da je Amber alert sistem alarmiranja javnosti u slučaju nestanka dece, nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po otetoj devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, Amber Hagerman. Sistem funkioniše tako što se nakon prijave nestanka deteta informacija širi putem notifikacija na mobilnom telefonu, internetu, televiziji, radiju i bilbordima kako bi doprla do što više ljudi.

Pored SAD, sistem je uveden u više evropskih država: Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Među ovim državama je i Hrvatska, gde je sistem osnovan u novembru 2022. godine u saradnji sa kompanijom Meta i nosi naziv „NENO Alarm”. Po nestanku deteta, hrvatski MUP obavešatva firmu Meta, koja potom šalje upozorenje korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u krugu od 60 km od mesta gde je dete poslednji put viđeno.

Mogućnost uvođenja navedenog sistema u Srbiji razmatrana je od 2018. godine. U februaru 2022. godine, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i Frank Hoen iz Fondacije „Amber alert Evropa” u Beogradu su potpisali Memorandum o razumevanju.

Kampanja preko društvenih mreža, koju je pokrenuo direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić u januaru ove godine, takođe je dobila veliku podršku, nakon čega je najavljeno da se očekuje da platforma u Srbiji počne sa radom do kraja godine.

Piše: Viktorija Gorgioski

Izvori:  Nova.rs

Radio Slobodna Evropa    

Foto: amberalert.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.