Airbus Sloshing Rocket Workshop stiže u Srbiju

Udruženje studenata vazduhoplovstva Beoavia, zajedno sa evropskom kompanijom Airbus, organizator je prestižnog međunarodnog takmičenja u projektovanju i proizvodnji raketa pod nazivom: ,,Airbus Sloshing Rocket Workshop“.

Početkom avgusta, na sportskom aerodoromu Ečka, nadomak Zrenjanina, održaće se finale takmičenja na kom će prisustvovati četiri tima iz raznih krajeva Evrope, kao i predstavnici Evropskog konzorcijuma za proizvodnju putničkih aviona – Airbus.


U periodu od 6. do 12. avgusta, tim Beoavie imaće priliku da ugosti takmičare i sudije na Mašinskom fakultetu u Beogradu, kao i da ih upozna sa kulturom i načinom života i rada u Srbiji. Ovo takmičenje koje će se održati u saradnji sa Airbusom, namenjeno je mladim inženjerima i studentima sa ciljem da razviju svoje znanje i veštine u oblasti raketne tehnologije.

Zadatak gostujućih timova u tom periodu biće da naprave i lansiraju raketu jedrilicu, koja je destabilizovana kretanjem vode uskladištene u rezvoaru bez pritiska. Učesnici će imati priliku da se takmiče u izradi modela rakete koristeći sloshing tehnologiju, koja se koristi za održavanje stabilnosti rakete tokom leta.


Tokom protekle godine, studentski tim Beoavia osvojio je prvo mesto lansiranjem rakete Aurora 3 na takmičenju Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022 održanom u Španiji. Upravo to doprinelo je da Srbija postane domaćin ovom prestižnom takmičenju pod pokroviteljstvom kompanije Airbus.


“U prvih pet godina postojanja Beoavia je zabeležila sjajne rezultate na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima i smestila se u sam vrh najuspešnijih studentskih organizacija na Balkanu. Upravo to dovelo je do saradnje sa Airbus-om i omogućilo da i Srbija bude domaćin ovog, za nas, kao i za sam univezitet veoma značajnog takmičenja”, navodi predsednica Beoavie, Anđela Vuletić.


Inače, Beoavia predstavlja neprofitno studentsko udruženje koje se bavi proučavanjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i raketa. Tim je osnovan 2017. godine na inicijativu studenata vazduhoplovstva. Jedini je predstavnik Univerziteta u Beogradu i Republike Srbije na takmičenjima iz oblasti vazduhoplovstva. Udruženje čine studenti Univerziteta u Beogradu, podeljeni u 6 sektora.

Foto: Beoavia

Studneti

Leave a Reply

Your email address will not be published.