Pariz: Sve o najvećem diktatu na svetu

Jelisejska polja, čuvena pariska ulica, nedavno je bila pretvorena u ,,najveću učionicu na svetu’’ sa ciljem obaranja svetskog rekorda u broju učesnika najvećeg diktata u istoriji. Početkom juna ulica nadomak Trijumfalne kapije bila je ispunjena školskim klupama i tablom koja je u stvari predstavljala veliki ekran.

Ovaj događaj privukao je brojne posetioce i učesnike među kojima su bili Parižani, domaći i strani turisti. Glavni inicijator i organizator istorijskog događaja za ovaj grad bio je Komitet Jelisejskih polja. Svi zainteresovani ljubitelji francuskog jezika stariji od 10 godina mogli su da se prijave za diktat na sajtu gradske opštine Pariza nakon čega je žrebom odabrano 1700 učesnika.

Takmičenje se sastojalo od tri radionice, odnosno diktata koje je vodio romanopisac Rašid Sonteki. Teme diktata nosile su nazive prema odlomcima iz dela poznatih francuskih pisaca. Prvi diktat na temu odlomka „Les Lettres de mon Moulin, La Mule du Pape“ (prev. Pisma iz moje vetrenjače, Papina mazga) poznatog pisca Alfonsa Dodea postavio je rekord za najveći svetski diktat, a čitao ga je književni novinar Augustin Trapenard. U programu takmičenja nalazio se i drugi diktat sa temom prema nazivu odlomka autorke Veronike Ovalde  ,,Fille en colère sur un banc de pierre” (prev. Ljuta devojka na kamenoj klupi), a čitala ga je novelistkinja Ketrin Pankol. Treći diktat inspirisan piscem Danielom Ererom nosio je naziv ,,Dictionnaire amoureux de l’ovalie” (prev. Ljubavnikov ovalni rečnik) i diktirao ga je Pjer Rabadan, bivši igrač francuske reprezentacije u ragbiju i zamenik gradonačelnika Pariza, takođe zadužen za organizaciju Paraolimpijskih igara i drugih sportskih manifestacija.

U Ginisovu knjigu rekorda zvanično je ušlo 1397 imena učesnika, na osnovu postavljene metodologije sudija takmičenja. Marko Antoan Žamet, predsednik Komiteta Jelisejskih polja uz čestitke svim učesnicima izjavio je da ,,diktat ujedinjuje i pomaže formiranju zajedništva”. Najveći diktat na svetu (The World’s Biggest Dictation) koji je uspešno oborio planiran svetski rekord nesumnjivo će ostati jedan od nezaboravnih trenutaka u novijoj francuskoj istoriji.

Piše: Viktorija Gorgioski

Izvor: https://www.danas.rs/svet/jelisejska-polja-postace-ucionica-za-najveci-diktat-na-svetu/

https://www.wionews.com/photos/in-pics-paris-hosts-worlds-biggest-dictation-600703/#spellathon-receives-thousands-of-applications-600691

Foto: Unsplash

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.