Student te vodi na Geografski fakultet: Upoznaj se sa smerom Geoprostorne osnove životne sredine

Zanima te očuvanje i unapređenje životne sredine? Želiš da stekneš znanja iz nauka na kojima se izučavaju osnovni elementi i faktori životne sredine? Onda je smer Geoprostorne osnove životne sredine na Geografskom fakultetu pravi smer za tebe.

Šta podrazumevaju studije Geoprostorne osnove životne sredine?

Geoprostone osnove životne sredine podrazumevaju kopleksno proučavanje sadržaja koji se nalaze u geografskom prostoru sa ciljem očuvanja i unapređenja okoline u kojoj obitavamo – životne sredine.

Kako izgledaju studije?

Oblici ostvarivanja nastave su interaktivna predavanja, vežbe, konsultacije, stručne parkse i terenski radovi.

„Osnažuje se timski duh kroz izradu grupnih radova, moć argumentacije kroz participacije u debatama, sposobnost javnog izlaganja putem prezentovanja vlastitih rezultata proučavanja, a formiranje stavova dubinskih ekologa kroz akcije prikupljanja otpada.”, objašnjava naša sagovornica, Emilija Krantić, studentkinja ovog smera.

Praksa i terenska nastava

Stručna praksa je obavezan predmet u sedmom semestru, a obavlja se u relevantim organima uprave i ekološkim institucijama. Minimalno trajanje prakse je petodnevno, ali se ohrabruju višemesečni programi prakse.

„Stimuliše se volonitranje i umrežavanje koje doprinosi razvoju mladih. Svi oblici angažovanja studentima obezbeđuju benefite poput iskustva, primene teorijskog znanja, usavrđavanja, sticanja kontakata, uvida u poslovni kodeks ponašanja.”, dodaje naša Emilija.

Što se tiče terenske nastave, ona se realizuje tokom prve tri godine akademskih studija. U prvoj godini traje jedan dan, a u drugoj i trećoj tri dana. Osim obaveznih terenskih nastava, gotovo na svakom od predmeta se realizuju fakultativni tereni koji se odvijaju tokom višečasovnih intervala. Fakultet u Nastavno – naučnoj bazu u Blaževu sprovodi stručne skupove, ali i priprema i višednevna studijska putovanja u inostranstvu.

Kakvo je interesovanje za ovaj smer?

„Kako je zaštita životne sredine aktuelna tema na globalnom nivou, kojoj se pridaje sve veća pažnja, ne čudi što je interesovanje srednjoškolaca za odsek Geoprostornih osnova životne sredine u ekspanziji. U narednim godinama se očekuje porast broja opredeljenih za poumentui smer.”, objašnjava Emilija za naš Magazin.

Takođe, dodaje da svoj smer preporučuje maturantima koji žele da steknu opšte i prdmetno specifično znanje u oblasti životne sredine, sposobnost primene znanja o geoprostornim aspektima životne sredine u procesu planova i programa, upotrebe proceduralne veštine za izbor, postavku i realizaciju terenskih i laboratorijskih istraživanja.

Koje zvanje se stiče nakon diplomiranja i kakve su mogućnosti za zapošljavanje?

Nakon završenih studija, po prethodnoj akreditaciji studenti uživanju znanje diplomiranog geografa u oblasti zaštite životne sredine, a po novoj ostvaruju pravo na vršenje profesionalnih dužnosti na poziciji analitičara životne sredine.

„Nastavni profil prepoznat je kao poželjan u privatnom i državnom sektoru. Svoju karijeru diplomci mogu razvijati u okviru sledećih grana privrede: naučno istraživanje i razvoj, zaštitne i istražne delatnosti, vodoprivreda, poljoprivreda, šumarstvo, konsultantski poslovi”, kaže naša sagovornica.

Neke od kompanija/organizacija/institucija u kojima diplomci mogu pronaći posao su Ministarstvo zaštite životne sredine, Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, SrbijaŠume, SrbijaVode, BeogradVode, Sekreterijat za zaštitu životne sredine, Javna komunalna preduzeća, Institut za puteve, Javno preduzeće putevi Srbije, RHMZ, RGZ, MUP, RZS, BOŠ, Gradsla uprava za zaštitu životne sredine.

Dodatne informacije možete pronaći na sajtu fakultata, ali i na instagram profilu smera.

Piše: Sandra Stanojević

Foto: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.