Student te vodi na Šumarski fakultet: Upoznaj se sa Ekološkim inženjeringom u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa

Obožavaš prirodu i zanima te kako da je prilagodiš društvu bez narušavanja njene ravnoteže? Ako želiš da naučiš kako da sprečis bujice, odrone, klizišta, poplave i utičeš na stvaranje bolje, korisnije i lepše životne sredine onda je ovaj odsek, Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa, pravi izbor za tebe.   

Studije modernog doba   

Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa su studije čiji dalji razvoj ima izuzetan značaj za čoveka i čitav svet. Ovaj program studija je prvi ove vrste u Srbiji pokrenut 2006. godine i u potpunosti je usaglašen sa programima evropskih univerziteta. Upravljanje slivovima, zaštita zemljišta i vode od degradacije, smanjenje prirodnih nepogoda, pravljenje projekata za zaštitu i navodnjavanje degradiranih područja su samo neke od veština kojima ćeš ovladati tokom studija sa ciljem izgradnje održivih sistema u skladu sa ekološkim principima koji integrišu društvene probleme sa prirodnim okruženjem.

Uslovi upisa 

U prvu godinu osnovnih akademskih studija možete se upisati ako ste završili srednju školu u četvorogodišnjem trajanju i položili prijemni ispit koji se sastoji iz dva predmeta: biologije i matematike. Na spomenuti odsek predviđeno je da se upiše do 60 studenata od kojih su 24 samofinansirajući.  

Organizacija studija 

Osnovne akademske studije traju 4 godine i nose 240 ESPB. Sastoje se od obaveznih i izbornih predmeta, terenske nastave koja je obavezan deo programa gotovo svih predmeta, a posebno je zastupljena na 3. i 4. godini studija i završnog rada. Odsek ima tri katedre i to: za bujice i eroziju, melioraciju i protiverozionu geotehniku. Studenti mogu da nastave usavršavanje na master i doktorskim studijama. Odsek ima i zavidnu međunarodnu saradnju u zemljama regiona, EU, Kine, Indije, Australije i ostalih zemalja. Učestvuje u Svetskoj organizaciji za konzervaciju zemljišta i voda, kao i u drugim internacionalnim organizacijama, komisijama i projektima. Postoje brojne organizacije studenata, kao i ekskurzije, izleti i sportske aktivnosti.

Šta nakon faksa?

Diplomirani studenti stiču zvanje DIPLOMIRANI INŽENJER ŠUMARSTVA – oblast ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa. Ovo zvanje ti nudi širok spektar mogućnosti zaposlenja od privatnih i javnih preduzeća, istraživačkih centara do škola, fakulteta, vladinih organizacija i u ministarstvima i agencijama, lokalnim organima, opštinama i drugim delatnostima u oblasti šumarstva, vodoprivrede i zaštite životne sredine.

Ako su te ove informacije privukle poseti sajt u nastavku i zapamti – Priroda se brani znanjem.   

Za buduće brucoše pripremili smo i https://magazinstudent.rs/vodic-za-brucose/

Izvor: https://www.sfb.bg.ac.rs/

Foto: Šumarski fakultet

Piše: Jovana Veličković

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.