Evrovizija kao simbol ujedninjenja punih 67 godina

Muzičko takmičenje koje svake godine okuplja Evropu ove godine se održava u Liverpulu zahvaljujući pobedi Kalush orkestra sa numerom Stefania . Iza ovog događaja stoji velika tradicija i istorija , kao i zanimljivosti.

Gde i na koji način je organizovana prva Evrovizija?

Takmičenje za Pesmu Evrovizije je  jedan  od televizijskih programa sa najdužom tradicijom  u svetu , kao i najgledaniji nesportski program na svetu.  Prva Evrovizija  održana je 24. maja 1956. u Luganu u Švajcarskoj  , sa namerom da ujedini narode Evrope nakon Drugog svetskog rata. Na prvom takmičenju učestvovale su Francuska , SR Nemačka, Italija , Holandija , Luksemburg , Belgija i domaćin Švajcarska. Ovo je bio jedini izbor na kom su zemlje slale po dve pesme . 43 je rekordan broj zemalja koje su učestvovale u Beogradu 2008 , broj je ponovljen 2011 u Norveškoj ali nije nadmašen. Švajcarska je prva zemlja koja je pobedila na Evroviziji. Osim u Evropi , ovaj program je putem radija i televizije prenošen i širom sveta u zemljama kao što su Australija, Vijetnam ,Egipat, Indija, Jordan, Južna Afrika, Južna Koreja, Novi Zeland, SAD i Kina. Australija je 2015. godine dobila pravo učešća na Evroviziji. Zvanični jezici festivala su engleski i francuski.

Od 2004. godine takmičenje se održava u dve polufinalne večeri  i jedne finalne. Sve do 1997. kada je uveden sistem glasanja publike , za dodeljivanje glasova u potpunosti je bio odgovoran međunarodni žiri , a od 2016. glasovi publike i žirija se posebno računaju a ne kako je do tada bio slučaj u odnosu 1:1.  

SRBIJA NA EVROVIZIJI

Srbija je prvi put učestvovala i pobedila na pesmi Evrovizije 2007. godine sa pesmom Molitva koju je otpevala Marija Šerifović , a koju je komponovao Vladimir Graić.  Beograd je 2008. godine bio domaćin Evrovizije, Srbiju je predstavljala Jelena Tomašević sa pesmom Oro.

Prošle godine naša predstavnica Konstrakta je skrenula veliku pažnju domaće i evropske javnosti osvojivši peto mesto sa pesmom In corpore sano.

Da li znaš ove zanimljivosti o Evroviziji?

Najuspešnija zemlja, koja je pobedila čak sedam puta, bila je Irska. Od toga, tri pobede ostvarila je zaredom 1992., 1993. i 1994. godine .   Predstavnice Rusije 2012. godine bile su najstariji učesnici ovog takmičenja, sa prosekom preko sedamdeset godina . 2009. godine

Najkraću pesmu u istoriji Evrovizije imala je Britanija 1957. godine koja je trajala svega minut i 52 sekunde.

Autor : Jovana Veličković

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.