Student te vodi na Poljoprivredni fakultet: Predstavljamo Zootehniku

Ako te zanima stočarstvo i neka od njegovih grana, Zootehnika je studijski program koji pruža edukaciju iz navedene oblasti. Šta je zapravo zootehnika i kako izgledaju studije iz ugla studenata?

O studijama

Osnovne akademske studije ukupno nose 240 ESPB bodova, a traju 4 godine, odnosno 8 semestara. Studenti polažu 39 predmeta u trajanju ovih studija, među kojima su 31 obaveznih predmeta, 8 izbornih, 4 stručne prakse i diplomski rad.

Ovde ćeš steći znanje iz oblasti stočarstva, što podrazumeva: govedarstvo, ovčarstvo, kozarstvo, svinjarstvo, živinarstvo, konjarstvo, gajenje divljači, ribarstvo i pčelarstvo. Usmerenje se bira na osnovu izbornih predmeta, a listu svih predmeta možeš naći na sledećem linku: https://www.agrif.bg.ac.rs/sr/studije/osnovne-akademske-studije/studijski-program-zootehnika

„S obzirom na to da Poljoprivredni fakultet upisuju studenti iz srednjih stručnih škola kao i gimnazija, svako dolazi sa nekom bazom znanja. Predmeti koji nas očekuju na početku studija kreću od samih osnova, tako da svi možemo da pratimo i napredujemo bez obzira na znanje sa kojim smo došli. To nas čini jednakima, a na nama samima je koliko truda ulažemo”, kaže Anđela Milovanović, studentkinja 2. godine OAS Zootehnike.

Prijemni ispit

Ovaj studijski program raspolaže sa 60 mesta za studente, i to 50 budžetskih i 10 samofinansirajućih. Ispit nosi 60 poena, a sabrano sa poenima ostvarenim u srednjoj školi moguće je ostvariti 100 poena.

Ispit se može polagati iz jednog od 5 ponuđenih predmeta: fizika, biologija, hemija, matematika ili sociologija, a za slučaj da je student polagao prijemni ispit iz nekog od navedenih predmeta na nekom drugom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a nije upisao isti, Poljoprivredni fakultet priznaje taj ispit za upis.

Kako izgleda praksa?

Radna praksa se vrši u sklopu dva predmeta: Radna praksa 1 i Radna praksa 2. U okviru ovih predmeta, studenti su u mogućnosti da posete Institut za stočarstvo i slične ustanove koje im doprinose da iz prve ruke nauče nešto novo i utvrde već stečeno znanje.

„Na radnoj praksi upoznajemo ljude koji će nam jednog dana biti potencijalni poslodavci. Na samom fakultetu imamo odlične opcije koje nam pružaju mogućnost rada sa kolegama sa drugih modula. Primer za to je Centar za razvoj karijere gde su na radionicama prisutni studenti svih godina i skoro svih smerova osnovnih studija”, rekla je Anđela.

Neki od starijih studenata imali su priliku da iskuse praktični rad u Zoovrtu grada Beograda, a evo kako je to izgledalo:

https://www.instagram.com/p/CqhyXAYo3Yi/

https://www.instagram.com/p/CqP1TEZI8_C/

Šta nakon diplomiranja?

Po završetku OAS, student dobija zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede.

Poslovi kojima se oni mogu baviti podrazumevaju sledeće: rukovodilac stočarske farme, tehnolog u fabrici hrane za životinje, poljoprivredni savetodavac i mnogi drugi.

„Fakultet, naravno, nikoga ne uslovljava da radi u struci, ali ako se student za to ipak odluči, postoje opcije poput osiguravajućih društava, mlekara, klanica kao i naučnih instituta i različitih obrazovnih ustanova ili Ministarstva”, dodaje Anđela za kraj.

Dodatne informacije čekaju te na sajtu fakulteta. Instagram stranica Poljoprivrednog fakulteta takođe je dostupna znatiželjnim brucošima i rukovodioci iste su spremni da odgovore na sva pitanja, a pored toga, pitanja možeš postaviti i preko instagram stranice ovog studijskog programa.

Student je za tebe pripremio i https://magazinstudent.rs/vodic-za-brucose/

Piše: Milica Jevremović

Foto: Fotografiju ustupio Poljoprivredni fakultet

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.