Student te vodi na Matematički fakultet: Saznaj više o smeru Astronomija i astrofizika

Želiš da otkriješ sve tajne svemira, ljubitelj si fizike i matematike i interesuju te procesi koji se odvijaju na nebeskim telima? Ako sebe prepoznaješ u navedenom, onda je smer Astronomija i astrofizika pravi izbor za tebe!

O smeru

Astronomija i astrofizika je smer koji se nalazi na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu koji se sastoji iz dva modula – astrofizika i astroinformatika. Astrofizika nije ništa drugo nego spoj fizike, informatike i matematike koje zajedno otkrivaju misterije Univerzuma, a kako je sve više novih tehnologija i ovde je došlo do revolucije, pa otuda i modul astroinformatika, kao spoj astronomije i informatike.

Kako izgledaju studije?

Studije se sastoje od 8 semestara, tj. četiri studijske godine koje nose ukupno 240 ESPB bodova. Studente izabranog smera očekuju studentske obaveze u vidu predavanja, vežbi, laboratorijskih vežbi i istraživačkih studentskih radova, koje su obavezne.

Neki od predmeta u kojima ćete uživati ukoliko ste veliki obožavatelj prirodnih nauka jesu astronomija, pedagogija sa didaktikom, elektromagnetizam, talasi i optika, modeli i evolucija zvezda, galaktička astronomija i drugo.

O prijemnom ispitu i upisu?

Za smer Astronomija i astrofizika omogućeno je 20 budžetskih i 5 samofinansirajućih mesta, dok školarina za jednu studijsku godinu iznosi 135.000 dinara.

Svake godine fakultet održava pripremnu nastavu iz matematike, a ove godine nastava je startovala 21. januara i trajaće do 10.06.2023. godine. Fakultet, takođe, organizuje i probni prijemni ispit koji će se održati 17.06.2023. godine, a rok za prijavu traje do 10. juna. Na probni ispit mogu se prijaviti i oni koji nisu prisustvovali pripremnoj nastavi. Cena probnog ispita iznosi 3.000 dinara i održaće se u prostorijama fakulteta na četvrtom i petom spratu.

Prijava na konkurs za upis na ovaj fakultet obavlja se isključivo online, a svi detalji biće objavljeni na njihovom sajtu. Za upis na Matematički fakultet, nezavisno od smera, polaže se predmet matematika.

Šta nakon završetka studija?

Nakon završenog studijskog programa stiče se zvanje diplomirani astronom. Razvoj tehnologije, industrije i nauke pruža značajne mogućnosti za sticanje novih znanja, veština, ali i mogućnost zaposlenja diplomiranim studentima ovog programa, kao i istraživački rad u odabranim oblastima na prestižnim Univerzitetima širom sveta. Nakon završenih osnovnih studija, diplomirani astronomi se mogu zaposliti kao nastavnici fizike ili astronomije u srednjim školama, ustanovama predviđenim za matematička i fizička istraživanja, a ukoliko se opredele za istraživački rad svoje mesto mogu pronaći na Astronomskom opservatoriju u Beogradu. Takođe, astronomi mogu raditi i u kompanijama koje se bave modernim tehnologijama i planetarijumima.

Dodatne informacije možete potražiti na njihovom sajtu, ili ih kontaktirati putem e-maila dekanat@matf.bg.ac.rs .

Kroz vasionu i vekove – Svim budućim astronomima želimo srećan put u neke nove galaksije.

Izvor: http://www.matf.bg.ac.rs/

FOTO: Student

Piše: Kicara Mina

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.