Svečano zatvoren 70. Martovski festival: Gran pri pripao filmu „YU grupa – Trenutak sna“

Sinoć je u velikoj sali Doma omladine svečano zatvoren 70. Martovski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma. Gran pri pripao je filmu Darka Lungulova pod nazivom „YU grupa – Trenutak sna“.

Film o grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime sniman je sedam godina, a montiran dve godine. Osvojio je i strukovnu nagradu za najbolju montažu i dizajn zvuka.  U filmu su  učestvovali Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica i mnogi drugi.

,,Želim da se zahvalim ljudima koji su dobili više nego zaslužene nagrade.  Milošu Koraću za montažu, koji je sa mnom više od dve godine montirao film i Milošu Drobnjakoviću i Ivanu Uzelcu Uziju koji su napravili taj zvuk na kom su nam i muzičari, koji su na zvuk dosta osetljivi, čestitali posle gledanja filma“, izjavio je reditelj Darko Lungulov.

U takmičarskom programu bio je 101 film u kategorijama: eksperimentalni film i video-art, animirani film, kratki igrani film, dokumentarni film u trajanju do pedeset minuta i preko pedeste minuta i međunarodni kratki film.

,,Mislim da budućnost pripada mladima. Video sam mnogo mladih autora i mnogo mladih gledalaca i mislim da je to budućnost ovog festivala i da u tom smislu festival treba da se razvija“, izjavio je umetnički direktor festivala Dejan Dabić.

U međunarodnoj takmičarskoj selekciji, kao najbolji odabran je animirani poljski film „Kratka istorija nas“reditelja Etgara Kereta. U kategroiji eksperimentalnog filma i video-arta za za najbolji proglašen je „Povratak kući“Nikole Polića. Prema odluci žirija, za najbolji animirani film izabran je „ID“Ane Pakljanac. U kategoriji kratkog igranog filma „Fitnes Džim“Ognjena Isailovića, proglašen je za najbolji. „Muzej revolucije Srđana Kečeje, prema odluci žirija, najbolji dokumentarac duži od peseset minuta. Film „Rudarke“ Marije Đoković i Nataše Janković ja najbolji dokumentarac kraći od pedeset minuta.

Piše: Ivana Babić

Studenti: Kultura

Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.