Ukida se prijemni ispit na Pravnom fakultetu

Budući brucoši koji planiraju da upišu Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu od školske 2024/2025. godine neće polagati prijemni ispit kao do sada već će uslov za upis biti državna matura pored uspeha iz srednje škole.

Na sajt Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu istaknuto je obaveštenje u kom stoji da će generacija brucoša 2024/2025. godine upisivati ove studije na osnovu državne mature, a istaknuto je i sledeće:

  • Kandidati će za upis na Fakultet konkurisati na Konkursu koji će biti raspisan nakon donete Odluke Vlade Republike Srbije;
  • Proces upisa na Fakultet samim uvođenjem mature ne izmešta se sa fakulteta i
  • Kandidati će za upis na Fakultet konkurisati kao i do sada, a biće rangirani na osnovu kriterijuma i to: uspeha u srednjoj školi (maksimalno 40 bodova) i uspeha na maturi na kojoj polažu tri predmeta i gde srpski jezik nosi maksimalno 20 bodova, kao i matematika i izborni predmet.

Napominjemo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planira da počev od školske 2023/2024. godine uvede državnu maturu na kraju srednjoškolskog obrazovanja, a ista će biti uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Pravni fakultet je prva visokoškolska ustanova UB-a koja je i zvanično objavila da ukida praksu polaganja projemnog ispita.

Izvor: https://ius.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2023/03/Obavestenje-o-upisu-na-UB-PF-u-skolskoj-2024-2025.-godini-drzavna-matura.pdf

FOTO: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.