,,Boško Buha” neće na Savski trg

Na dan kada se u svetu obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade, 20. marta, ansambl pozorišta „Boško Buha” i zaposleni u pozorištu su na konferenciji za medije izneli svoj stav: „Ostajemo na Trgu Republike – to nam je Manda ostavio u amanet”. 

Ovo dečije pozorište je osnovano 1950. godine i od svog osnivanja nalazi se na adresi Trg Republike 3. Godine 2015. najavljene su rekonstrukcije pozorišta, te se uprava preselila u pozorište „Vuk” da tamo privremeno igraju predstave dok se radovi ne završe. Trebalo je da se radovi završe za godinu dana; međutim, došlo je do imovinsko-pravnog problema. Foaje i sala pozorišta su uknjiženi na drugo preduzeće.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je predložio da se pozorište preseli u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu. Kolektiv pozorišta je protiv ove ideje, a na konferenciji je glumica Olga Odanović, koja je radila u pozorištu 18 godina, istakla: 

„Molim i apelujem na grad da nas čuju, da se sve ovo završi. Ne trebaju pozorištu „Boško Buha” tri ili četiri scene, to je divno i mi smo zahvalni na predlozima i na svemu što nam se nudi, ali dajte da napravimo matično pozorište”.

Pored glumice, svoj stav je dao i Radivoje Dinulović, arhitekta i predsednik Upravnog odbora Pozorišta, koji smatra da je pozorište „Boško Buha” jedno od najznačajnijih kulturnih institucija u Srbiji. 

Mnogi glumci su igrali i igraju za ovo pozorište, kao na primer Boba Latinović, Viktor Savić, Katarina Gojković, Andrija Milošević, Zoran Cvijanović… Važno je spomenuti i čuvenog Milorada Mandića Mandu koji je preminuo na bini igrajući u predstavi. Olga Odanović je naglasila da je Manda „život dao za ovu scenu”.

Podrška stiže sa svih strana. Kolege iz BDP-a su nakon predstave „Jenki Rouz” zamolile publiku da izvade svoje telefone i snime poruku glumačkog ansambla koji se takođe protivi preseljenju teatra. Ministar privrede Rade Basta je takođe podržao pozorište, a najveća podrška dolazi od samih građana. Svesni kulturološkog značaja pozorišta „Boško Buha”, napravljena je onlajn peticija protiv selidbe ovog dečijeg pozorišta, koju možete potpisati ovde.

Piše: Tara Komatina

Student: Kultura

Izvor: Danas, Nova.rs

Foto: FoNet/Ana Punković

Leave a Reply

Your email address will not be published.