Počinje jubilarni 70. Martovski festival

Ovogodišnji Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma trajaće od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda. Cena ulaznica za projekcije u Velikoj sali biće 400 dinara, a za  projekcije u sali Amerikana 300 dinara. Za studente filmskih akademija, uz indeks će sve projekcije biti besplatne.

Svečano otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman”  francuskog reditelja Nikole Filibera, dobitnika Zlatnog medveda za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Jubilarno izdanje festivala činiće takmičarski i revijalni filmski program podeljen po nazivima: „Svetska panorama”, „Regionalna panorama” i „Domaća panorama”. 

Stručna komisija, koju čine filmski autor, producent i programer Igor Toholj, filmski kritičar, reditelj i scenarista Saša Radojević i filmski kritičar i publicista Miroljub Stojanović, zajedno sa selektorima međunarodnog takmičarskog programa: filmskom istoričarkom i programerkom Borjanom Gaković, urednikom filmskog programa Doma omladine Beograda Draganom Nikolićem i umetničkim direktorom Martovskog festivala Dejanom Dabićem, odabrala je 101 film koji će se takmičiti za festivalska ostvarenja. 

Ovogodišnje nagrade su: Gran-pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma) i strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i komponovanu muziku). 

Revijalni program biće u znaku mnogih filmskih premijera za domaću publiku, najpre dugometražnog dokumentarca „1991. Adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sledećem ratu” poznatog hrtvatskog glumca Ivana Gala koji predstavlja prikaz prelaza između jugoslovenske filmske prošlosti i postjugoslovenske budućnosti. Pored njega, najavljene su i svetske premijere filmova „Moj Branko ne laže”, „Živeti Bitlse”, „Nepobedivi um” i brojnih drugih nagrađivanih kratkometražnih i dokumentarnih filmova. 

Celokupan program i satnicu možete pogledati ovde.

Manifestacija će biti praćena brojnim stručnim programima, promocijama knjiga i tribinama za buduće profesionalce i studente, ali i vrednom prilikom za domaću publiku da pogleda filmska ostvarenja koja nisu na repertoaru nijednog bioskopa.


Piše: Viktorija Gorgioski

Student: Kultura

Izvor: Danas

Foto: Martovski festival

Leave a Reply

Your email address will not be published.